Hoe maak je de badkamer energiezuiniger?

Hoe maak je de badkamer energiezuiniger?

Een hoge rekening is een goede reden om eens in huis te kijken waar je kunt besparen op het energieverbruik. Dat kunnen hele kleine ingrepen zijn, maar je kunt ook kiezen voor grotere duurzame oplossingen. Niet alleen in de woon- of slaapkamer maar ook zeker in de badkamer. Dit is een ruimte die je vaak gebruikt en waar je veel kunt besparen op het energieverbruik wanneer je een aantal duurzame maatregelen doorvoert.

Maak een efficiënt ontwerp

Het verduurzamen van de badkamer begint bij de basis. Badkamers zijn vochtig en gevoelig voor schimmel, dus een goede ventilatie is zeer belangrijk. Dit kan al heel simpel door een raam open te zetten tijdens het douchen, maar je kunt ook een afzuigingssysteem installeren. Zo voorkom je ook dat er vocht in de rest van het huis komt. Kies voor een ventilatiesysteem waarbij de lucht wordt ververst en niet een systeem waarbij de ventilatie van buiten moet komen. In dat geval gaat de warmte in de ruimte verloren. Kies qua inrichting voor een glazen douchecabine en keramische tegels.

Een energiezuinige douche

Per douche-installatie is er een verschil in hoeveel water wordt verbruikt. Er zijn ook waterbesparende douchekoppen. Daarbij hoef je niet in te leveren op het comfort of de waterdruk.

Kies voor ledverlichting

Het badkamermeubel is na de douche een van de meest energievretende elementen in een badkamer. Ga maar eens na: er stroomt water weg via de wastafel en het meubel zelf heeft felle lampen omdat je goed wil kunnen zien waar je mee bezig bent. Kies daarom voor ledverlichting. Ook als je losse verlichting in de badkamer aanbrengt, bespaar je het meest door te kiezen voor ledlampen.

De ruimte warm houden

Een goed geïsoleerde badkamer is niet alleen comfortabeler, maar scheelt ook in het energieverbruik. De meest simpele ingreep is om douchematten op de vloer te leggen. Tegels houden kou vast maar deze matten zorgen voor een goede isolatie, zodat de warmte wordt vastgehouden. Zo heb je dus geen energievretende vloerverwarming nodig. In de winter is het verstandig om de temperatuur in huis, en dus ook in de badkamer, op minimaal 15 graden in te stellen. Zo voorkom je bevroren leidingen.

Let op waterverbruik

De meest simpele manier van besparen in de badkamer is door korter te douchen. Je verbruikt minder water en er wordt minder energie verbruikt om het water te verwarmen. Je kunt verder kiezen voor een warmtewisselaar. Zo wordt de restwarmte van het afvalwater namelijk hergebruikt. Laat verder de kraan niet zomaar lopen en gebruik waar kan koud water.

Energie vergelijken

Heb je eenmaal een duurzame badkamer, dan wil je ook duurzame en goedkope energie. Dat begint bij energie vergelijken. Door een vergelijkingswebsite te gebruiken om leveranciers op een rijtje te zetten, weet je waar je het voordeligst en het meest duurzaam uit bent.

keramische tegels

blogs
3d tegels

3D tegels

3D tegels: creëer een trendy look! 3D tegels, ook wel reliëftegels genoemd, zijn decortegels voor op de wand; de trend van nu! Met dit soort

Lees verder »

Zeer kundig en klantvriendelijk en service gericht

Na gesprek met medewerker Boon werd mij duidelijk welke tegelsoort ik zou moeten hebben. Daardoor heb ik mijn aannemer de juiste opdracht kunnen geven voor de tegelvloer in de badkamer.ik hoefde niet naar de showroom. Het advies was duidelijk genoeg
- Zoetermeer

Zeer tevreden over de levering, vriendelijk en vakkundig.

Al (de adviseur, de projectbegeleider, de tegelzetter en kitwerk) met al een top prestatie met een top resultaat.
- Capelle aan den IJssel

Een zeer enerverend, soms zenuwslopend proces, dat uiteindelijk tot prachtig resultaat heeft geleid!

Wat een enorme keuze in de showroom! Maar door heel goed te luisteren naar wat onze smaak en wensen waren, hadden we binnen een uur onze vloeren al uitgezocht voor ons nieuwe huis. Daarna bijna een jaar gewacht voor oplevering van de woning. Afgesproken was dat de vloeren voor kerst gelegd werden en voor en oud en afgewerkt, zodat we begin januari konden verhuizen, maar door corona en de feestdagen had iedereen het opeens ontzettend druk of gewoon geen zin en kwamen onderaannemers hun afspraken niet na, waardoor onze planning wankelde. Onze dank is groot richting de projectbegeleider, die werkelijk alles uit de kast heeft gehaald om het werk conform plan uitgevoerd en opgeleverd te krijgen. Onze plavuizen- en pvc-vloeren liggen er nu schitterend bij en de vele complimenten die we ontvangen, doen al het geleden leed enigszins vergeten en bevestigen dat wij de juiste keuzes hebben gemaakt, zowel v.w.b. de vloeren als voor Lingen Keramiek.
- Westland

Teleurstellend

Lingen was automatisch betrokken bij ons nieuwbouw project. We dachten een goede partij te hebben maar tegendeel bleek. Er werken te weinig goede werknemers met ervaring helaas. Tegelzetter werkt niet alles mooi af aan zijkanten vloer, waardoor je nog met een hoop details blijft zitten. **

Reactie van het bedrijf

Beste mevrouw Tomesen, rondom een (tegel)vloer wordt altijd ruimte over gehouden omdat een vloer moet kunnen werken. Normaliter wordt deze afgewerkt met plinten en eventueel kit, zonder plinten zal de afwerking niet zo mooi zijn. Dit zal ook zeker in het gesprek in onze showroom vermeld zijn. Wij kunnen de plinten en het kitwerk ook voor u regelen. Mocht er na het plaatsen van de plinten en het kitten nog slecht tegelwerk zichtbaar zijn, kunnen wij dit altijd verhelpen.

- Den Haag

Goede en deskundige begeleiding

5 jaar geleden al bij Lingen Keramiek geweest, voor tegels en laminaat door ons hele huis en betegeling van toilet en badkamer. Ontzettend goede begeleiding, deskundig advies en ruime keus. Door deze ervaring zijn we er nu weer geweest voor tegels en laminaat door ons hele nieuwe huis. Ook nu werd er weer heel goed met ons meegedacht, en kregen we goede suggesties. We zijn weer erg blij met onze vloeren!
- Papendrecht