Tegels voor de badkamer: tips & tricks!

In gedachten geniet u al van uw nieuwe badkamer, maar in werkelijkheid moet hij nog worden getekend. Het hele proces van het ontwerp tot en met de bouw van de badkamer is ontzettend leuk. Wel moeten er veel keuzes worden gemaakt. Daar willen we u graag mee helpen.

Voordat u naar de sanitairspecialist gaat

Al vanaf de start komt u voor veel keuzes te staan. Hoe wilt u de ruimte indelen? Welk sanitair wordt er straks in de badkamer geplaatst? En welke tegels wilt u op de vloer en tegen de wand?
Voor de indeling van de ruimte en de sanitairkeuze gaat u natuurlijk langs bij de sanitairspecialist. Hij kan u adviseren over de mogelijkheden binnen de beschikbare ruimte en met de aanwezige voorzieningen. Wilt u zich voorbereiden voordat u bij de sanitairspecialist op bezoek gaat? Dan zijn deze tips & tricks handig.

Weetje:
Vloertegels kunnen wel op de wand, maar wandtegels kunnen niet op de vloer!

badkamertegels

WANDTEGELS VOOR DE BADKAMER

De eisen die gesteld worden aan een wandtegel zijn minder hoog dan de eisen voor een vloertegel. Op wandtegels hoeft niet gelopen te worden en er worden geen zware spullen op gezet. Wandtegels worden daarom anders geproduceerd dan vloertegels. De biscuitlaag (de tegel voordat er een glazuurlaag overheen gaat) wordt gemaakt van een zachtere kleisoort. Wandtegels zijn meestal ook wat dunner en worden onder een lagere temperatuur gebakken. Hierdoor zijn deze tegels makkelijker te snijden.

VLOERTEGELS VOOR DE BADKAMER

Er zijn verschillende soorten mozaïek, zoals glasmozaïek, mozaïek van natuursteen en keramisch mozaïek. Alle soorten mozaïek kunnen in de badkamer worden verwerkt. Bij natuursteen mozaïek is het wel belangrijk om na te gaan wat vocht voor invloed op de steensoort heeft. In de douchehoek is mozaïek af te raden. Mozaïek heeft veel voegjes, de meest kwetsbare plek in tegelwerk. Onder invloed van vocht en shampooresten bestaat de kans dat de voeg verkleurt.

Wilt u toch mozaïek in de douchehoek, dan is het raadzaam om de ondergrond in de coat te zetten, voor een optimale waterdichtheid. Wilt u het voegwerk zo mooi mogelijk houden, dan kunt u dit doen door na iedere douchebeurt de wand te reinigen met schoon water en daarna droog te maken.

Een andere mogelijkheid is om het mozaïek te voegen met een epoxyvoeg (2-componenten voeg). Dit is een kostbare oplossing. Epoxyvoeg is een stuk duurder dan een gewone voeg. Daarnaast is deze lastiger te verwerken. Het voordeel is wel dat dit een heel sterke voeg is die niet gevoelig is voor verkleuringen.

MOZAÏEKTEGELS

De eisen voor vloertegels verschillen per ruimte. Voor de badkamer worden minder zware eisen gesteld, dan voor een woonkamer, keuken en hal of winkelcentrum.
Er zijn dus vloertegels met verschillende eigenschappen. Belangrijk om te weten bij het maken van een juiste keuze is of er met of zonder schoenen op de vloertegels wordt gelopen, of dat veel of weinig gebeurt, of er sprake is van extra wrijving door bijvoorbeeld zand, of er zware spullen op worden gezet en of de vloer antislip moet zijn.

Tegels op de badkamervloer

De meeste vloertegels kunnen in de badkamer worden verwerkt, ook al hebben de meeste vloertegels veel betere eigenschappen dan noodzakelijk is voor deze ruimte. Het is wel raadzaam dat u naar de gladheid van de vloertegel te kijken. Op een glanzende vloertegel glijdt u makkelijker uit met natte voeten dan op een mattere vloertegel met licht reliëf. Wilt u er echt zeker van zijn dat de kans op uitglijden zo laag mogelijk is, dan moet u voor een antisliptegel kiezen. Dit zijn vloertegels met een dusdanig reliëf dat ze echt stroef zijn.

Vloertegels op de wand

Een trend van de laatste jaren is het plaatsen van vloertegels tegen de wand. De uitstraling van een vloertegel is anders dan die van een wandtegel. Het geeft dus een speciaal effect als u de vloertegels op bijvoorbeeld een accentwand of juist op alle wanden van de badkamer plaatst.
Het plaatsen van vloertegels op de wand is wel een arbeidsintensieve klus. De vloertegels zijn dikker en dus ook zwaarder. U moet hiervoor vaak een andere lijmsoort gebruiken. Ook het verwerken van vloertegels rondom kranen, lichtschakelaars e.d. is lastiger en dus tijdrovend. Houd hier rekening mee in uw budget.

SPELEN MET EFFECT

De kleur van de vloertegels, de legrichting en de afmeting zijn elementen die bepalend zijn voor de uitstraling van uw badkamer.
– Wilt u een ruimte groter laten lijken? Gebruik dat een donkere vloer met lichte wanden.
– Een smalle ruimte lijkt breder als de zijwanden licht en de wand op de kopse kant donker wordt.
– Een badkamer met rondom een donkere lambrisering, zal optisch kleiner lijken.
– Een donkere vloer met donkere wanden maakt een ruimte optisch kleiner. Dit kan heel mooi zijn, mits de goede keuzes worden gemaakt qua verlichting. Laat u hier goed over adviseren.
– Wandtegels staand verwerken maakt dat de ruimte hoger lijkt.
– Wandtegels liggend verwerken geeft een verbredend effect. Wilt u een smalle ruimte breder laten lijken, dan kunt u er ook voor kiezen om een langwerpige vloertegel in de breedterichting te verwerken. Bij het verwerken in de lengterichting zal de ruimte juiste nog langer lijken.
– Kleine wandtegels op een lange wand zorgen voor een onrustig beeld door de vele voegen. Grote wandtegels op een wand geven een rustige uitstraling. Ditzelfde geldt voor vloertegels. Let er wel op dat de grote tegels goed in de ruimte passen en er niet te veel snijwerk verricht moet worden. Dan kunt u beter voor een iets kleinere tegel kiezen.

Badkamer tegels

Kom onze uitgebreide collectie bekijken

Heeft u een tekening gekregen van de sanitairspecialist? Dan bent u van harte uitgenodigd in onze showrooms voor een gesprek met een van onze adviseurs. Samen vinden we de juiste combinatie wand- en vloertegels en aan de hand van de tekening kan direct een prijs worden berekend. U kunt eenvoudig een afspraak maken via deze website.

Heeft u na het lezen van deze informatie toch nog een vraag over dit onderwerp? Laat het ons weten.

contact

  Mijn vraag heeft betrekking op:

  WandenVloerenRaambekledingSpecialsProjecten

  Mijn vraag is:

  Naam

  E-mail-adres

  Telefoonnummer

  De door u in te vullen gegevens zullen alleen gebruikt worden om onze diensten naar aanleiding van uw aanvraag goed uit te voeren. U kunt hier meer over lezen in onze privacy statement.

  keramische tegels