Veelgestelde vragen

U leest hier de antwoorden op vragen die veel aan ons gesteld worden.

Vragen over vloertegels

Keramische tegels worden gemaakt van een mengsel van klei, zand, smeltmiddelen en eventueel kleurstoffen. Deze grondstoffen worden gemalen, gemengd en samengeperst in de benodigde dikte en afmeting. Hierna volgt een droogproces en daarna worden ze gebakken in een ovenstraat met een temperatuur van 1.000-1.250 graden. Bij geglazuurde tegels wordt voor het bakken de glazuurlaag aangebracht.
Er zijn veel soorten keramische tegels, zoals geglazuurde en ongeglazuurde tegels.

Vloertegels zijn sterker en vaak ook dikker dan wandtegels. De basis (biscuitlaag) van een wandtegel wordt van een andere kleisoort gemaakt en is minder sterk. Bij geglazuurde tegels is het glazuur van een vloertegel ook harder dan van een wandtegel. Dit is natuurlijk belangrijk omdat een vloertegel een hogere slijtvastheid moet hebben dan een wandtegel.

Geglazuurde tegels worden ook wel verglaasde tegels genoemd. Geglazuurde tegels hebben op de biscuitlaag (basis van een tegel) een toplaag van glazuur. Als je een tegel van de zijkant bekijkt is dit duidelijk zichtbaar: twee lagen, onderkant de biscuitlaag met daarop de glazuurlaag. Door dit glazuur wordt de tegel meer gehard en waterbestendig.
Het type glazuur bepaalt de eigenschap van de tegel. Het ene type is harder of slijtvaster dan de andere. De glazuurlaag kan gemaakt worden in alle kleuren, glans of mat en met verschillende designs/patronen. Ongeglazuurde tegels (‘onverglaasde‘ tegels) hebben dus geen glazuurlaag. De tegels hebben een natuurlijke uitstraling, meestal zonder patroon. De ongeglazuurde tegel kan compact zijn of poreus. Hoe hoger de vochtopname, hoe poreuzer de tegel is.
Lees meer hierover in onze blog.

Geglazuurde tegels hebben op de biscuitlaag (basis van een tegel) een toplaag van glazuur. Als je een tegel van de zijkant bekijkt is dit duidelijk zichtbaar: twee lagen, onderkant de biscuitlaag met daarop de glazuurlaag. Door dit glazuur wordt de tegel meer gehard en waterbestendig. Het type glazuur bepaalt de eigenschap van de tegel. Het ene type is harder of slijtvaster dan de andere. De glazuurlaag kan gemaakt worden in alle kleuren, glans of mat en met verschillende designs/patronen.

Porcellanato tegels worden net als andere keramische tegels (geglazuurd of ongeglazuurd) gemaakt van een mengsel van klei, zand, smeltmiddelen en eventueel kleurstoffen. Porcellanato is een manier van tegels bakken die pas later op gang kwam. Porcellanato tegels worden onder een hogere druk geperst en op een hogere temperatuur gebakken dan bi- en monocottura (bicottura betekent letterlijk 2x gebakken en monocottura betekent letterlijk 1x gebakken). In de volksmond wordt pocellanato ook wel ‘dubbelhard gebakken’ genoemd.
Doordat porcellanato onder een hogere druk geperst en een hogere temperatuur gebakken wordt, krijgt de porcellanato tegel een enorme hardheid en een zeer lage vochtopname. Hierdoor zijn deze tegels zeer geschikt voor drukbelopen ruimtes (winkelcentrum, vliegveld) en door de enorm lage vochtopname ook geschikt voor buiten (vorstvrij). Tegenwoordig worden porcellanato tegels vaak ook nog voorzien van een glazuurlaag om ze een specifieke kleur of dessin te geven.

Dit zijn glanzende vloertegels. Deze porcellanato tegels worden aan de bovenzijde geschuurd totdat deze gaan glimmen. Een andere benaming voor gepolijste, hoogglans tegels is: Levigato, Lucidato (afhankelijk van het land van herkomst).

Dit zijn semi glanzende vloertegels. Deze porcellanato tegels worden aan de bovenzijde licht geschuurd totdat deze een lichte glans krijgen.

De indeling in slijtgroepen geldt met name voor geglazuurde tegels.
1/2. Slijtgevoelig. Alleen geschikt voor wanden.
3. Rustig gebruik. Ideaal voor badkamer, toilet e.d.
4. Normaal gebruik binnen. Ideaal voor woonkamer, keuken, hal, e.d.
Vanaf dat er porcellanato werd geproduceerd is hier een slijtgroep bijgekomen:
5. (geglazuurd porcellanato) Intensiever gebruik. Breed toepasbaar.
5. (porcellanato) Voor zeer intensief, breed gebruik. Deze tegels zijn ook vorstbestendig
Bij het zoeken naar een geschikt vloertegel voor een bepaalde ruimte is het dus belangrijk om u te laten adviseren in de keuze binnen de slijtklasse die u zoekt.

Nee, wandtegels zijn minder sterk en hebben een onvoldoende harde glazuurlaag, waardoor in het gebruik de kans bestaat dat de tegels breken en/of dat er slijtplekken ontstaan.

Vloertegels kunnen goed op de wand verwerkt worden. Hiervoor is vaak wel een duurzamere lijm nodig en ook het verwerken van vloertegels op de wand is duurder dan wandtegels.
Indien wand- en vloertegels in één vlak verwerkt moeten worden moet er op gelet worden dat de wand- en vloertegels dezelfde dikte hebben.

Bij gerectificeerde tegels worden de zijkanten van de tegels na het bakproces exact haaks geslepen. Doordat dit zeer nauwkeurig wordt uitgevoerd hebben alle tegels, volgens certificeringsnormen exact dezelfde maat. Dat heeft ook een nadeel; er worden voor deze tegels zeer hoge eisen gesteld aan de vlakheid van de ondergrond.

Kalibreren wordt vaak verward met rectificeren. Kalibreren betekent dat tegels op gelijke dikte worden gezaagd. Dit is eigenlijk alleen van toepassing bij natuursteen.

Voor het buiten verwerken van vloertegels is het belangrijk dat deze vorstvrij zijn. Porcellanato-tegels zijn hier dus zeer geschikt voor. Deze tegels hebben namelijk een zeer lage vochtopname. Porcellanato-tegels met een dikte van gemiddeld 1 cm kunnen alleen verwerkt worden op een onderheid terras.
Het is aan te raden om de kleur van de vloertegels voor buiten niet te donker te kiezen. Zwart, antracietgrijs houdt warmte vast, hierdoor worden deze vloertegels in de zon heel warm en kun je er dus niet met blote voeten op lopen. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om te kiezen voor een tegel die niet te glad is, een vloertegel met een antislip-waarde.
Bij het verwerken van vloertegels, buiten op een terras, balkon, is het belangrijk om voldoende afschot aan te brengen. Het water moet goed weglopen.
Vanwege weersinvloeden is een terras of balkon betegelen altijd kwetsbaar. Het advies is om hier een systeem te gebruiken wat bescherming biedt. Tegenwoordig zijn er ook vloertegels die aan de onderzijde worden opgedikt, zodat ze een dikte van ± 3-4cm krijgen waardoor deze tegels ook in het zand verwerkt kunnen worden. Wij adviseren u graag bij het maken van een tegelkeuze voor buiten en het kiezen van de juiste verwerkingsmethode.

In ons assortiment hebben we alleen vloertegels die geschikt zijn voor vloerverwarming. Vloertegels zijn uitermate geschikt voor vloerverwarming omdat ze een goede warmtegeleiding hebben. Hierdoor is het rendement van de vloerverwarming optimaal!

Cementsluier ontstaat wanneer de tegels zijn gevoegd. Op de tegels blijft een laag over van voegsel en dit wordt cementsluier genoemd. Dit kunt u verwijderen met R159 van Moeller Stone Care. Zorg ervoor dat u niet direct na het invoegen van de tegels met R159 gaat beginnen!

Er kunnen geen vlekken in keramische tegels trekken. Dit is het grote voordeel van een keramische vloertegel. Wel zou u bij gepolijste keramische tegels voorzichtig moeten zijn. Door het polijsten van vloertegels kan de toplaag “open” gaan staan. Deze zou u kunnen impregneren met materialen van Moeller Stone Care, deze zijn verkrijgbaar bij Lingen Keramiek.

Keramische vloertegels zou u niet hoeven te impregneren. Deze worden zo gebakken dat zij niet poreus zijn. Indien vloertegels van natuursteen zijn dan hebben zij wel extra onderhoud nodig. U dient hiervoor uw natuursteenleverancier te raadplegen.

Tegels kunt u het best schoonmaken met materialen van Moeller Stone Care. Lees hier meer…

Dit ligt er aan wat voor keramische tegels het zijn. Verglaasde of onverglaasde tegels? Deze zijn het beste te onderhouden met de materialen van Moeller Stone Care, verkrijgbaar bij Lingen Keramiek.

Vragen over PVC-vloeren

In principe kan elke plak-PVC-vloer in visgraat gelegd worden, alleen zijn veel pvc stroken daar te groot voor. In ons assortiment hebben wij hier speciale vloeren voor, zodat u echt de look krijgt van een visgraatvloer.
Wij raden het af om dit patroon zelf te leggen omdat iedere millimeter verschil in het begin van de vloer, uiteindelijk een paar centimeter verschil wordt. Onze specialisten leggen deze vloer graag voor u!

Ja, dat moet zeker! Ons advies is om de pakken met PVC 48 uur voordat u begint met leggen in de ruimte te leggen waarin de PVC-vloer uiteindelijk gelegd gaat worden. De basis van klik-PVC is een houtmateriaal, zoals spaanplaat of MDF. Dit betekent dus dat een PVC-klikvloer minstens net zoveel krimpt en uitzet als een houten vloer en dat het belangrijk is dat deze goed acclimatiseert.

De PVC-vloer moet minimaal 48 uur voor het leggen in de gesloten verpakking acclimatiseren in de ruimte waar de vloer gelegd gaat worden. Leg de pakken horizontaal met enige tussenruimte neer en zet ze nooit overeind tegen de wand om doorbuigen van de PVC-stroken te voorkomen.

De temperatuur tijdens het acclimatiseren en het leggen moet tussen de 15°C en 20°C zijn en de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 65%, om te voorkomen dat de vloer na het leggen teveel gaat werken.

Ook een goed geacclimatiseerde vloer blijft een product dat gedurende de gehele levensduur blijft krimpen en uitzetten onder invloed van temperatuursveranderingen. Over het algemeen zal de lagere luchtvochtigheid in het stookseizoen ervoor zorgen dat de vloer krimpt, waarbij deze in de lengte vaak weer uit gaat zetten.
Zorg dus bij PVC-vloeren altijd voor voldoende ruimte van de vloer ten opzichte van muren, wanden en andere vaste objecten.

Of het nu om een nieuwbouwwoning of een bestaande woning gaat, er moet op de volgende punten gelet worden:

De ondergrond moet blijvend droog zijn, wat inhoudt dat er geen restvocht in de ondergrond mag zitten. Bij het plaatsen van PVC op een betonvloer mag het maximale vochtpercentage 2 CM% zijn (bij vloerverwarming of -koeling maximaal 1,5 CM%) en bij anhydrietvloeren maximaal 0,5 CM% (bij vloerverwarming of -koeling 0,2 CM%). Wanneer een ondergrond hieraan voldoet dan is een primer (bij verlijming) of een dampdichte ondervloer (bij klikvloeren) voldoende om de vorming van condens onder de vloer te voorkomen.
Een egale ondergrond is belangrijk om beweging en vering in de vloer te voorkomen. Bij beweging in de klikvloer kan de klikverbinding kapot gaan of gaan kraken. Oneffenheden in de ondergrond kunnen bij een PVC doortekenen en er zal dan geëgaliseerd dienen te worden. Bij een klikvloer kunnen kleine oneffenheden opgevangen worden door een zachtboard ondervloer te gebruiken, bij grotere oneffenheden is ook bij klikvloeren egalisatie noodzakelijk.
De ondergrond dient schoon te zijn. Kleine cementkorrels of steentjes kunnen zorgen voor doortekening bij PVC vloeren of voor kraakgeluiden en vering in een klikvloer en vuil kan een goede hechting van plak-PVC.
Tenslotte moet de ondervloerconstructie voldoende draagkrachtig zijn. Een betonvloer mag bijvoorbeeld niet te zacht zijn en een houten ondervloer mag niet veren.

De plakstroken kunnen niet verlijmd worden op een afgewerkte anhydrietvloer, want een afgewerkte anhydrietvloer neemt geen vocht op. De anhydrietvloer zal eerst moeten worden geschuurd. Daarna goed stofvrij maken en vervolgens primeren en egaliseren, zodat de egaline zorgt voor de hechting van de lijm.

Dit is geheel afhankelijk van het soort ruimte (qua (lucht)vochtigheid) en het patroon, maar gemiddeld is dit 0.2% tot 1%.

Ja, een PVC-strook kan altijd verwijderd worden, mits deze goed voorverwarmd wordt met behulp van bijvoorbeeld een föhn.

Het onderhoud aan uw PVC-vloer is eenvoudig: vegen of stofzuigen en dweilen met een uitgewrongen dweil met eventueel een reinigingsmiddel voor PVC.

Bij een klik-PVC-vloer moet u vanaf de eerste rij de stroken verwijderen tot u bij de beschadigde strook bent. Deze vervangt u vervolgens voor een nieuwe strook, waarna u de verwijderde stroken weer teruglegt.
Bij plak-PVC kunt u de strook verwarmen met een föhn, waarna deze los gehaald kan worden. Vervolgens kan er een nieuwe strook ingeplakt worden.

Laminaat is een zachtere vloer dan PVC maar ondanks de hoge slijtvastheid is ook PVC niet onverwoestbaar. Wanneer er een scherp voorwerp met druk over de vloer verplaatst wordt kunnen er ook in krassen of beschadigingen ontstaan.

Zorg voor meubelviltjes onder alle meubels en zorg dat bureaustoelen voorzien zijn van wieltjes voor harde vloerbedekking. Belangrijk is het daarnaast om bij alle buitendeuren een goede schoonloopmatten te hebben liggen.

Er moet een constante temperatuur worden aangehouden van 19 graden vòòr het egaliseren en drie weken ná het egaliseren. Daarna kunt u de temperatuur langzaam opvoeren naar 20 tot 21 graden. Dit is om scheuren in de egaline te voorkomen.

Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van systemen die vloerverwarming en -koeling combineren en er zijn nogal wat vragen rondom het leggen van PVC-vloeren op deze vloerkoeling vanwege het gevaar op condensvorming. Omdat de PVC-stroken heel goed warmte en koelte opnemen èn doorgeven, maar daarnaast niet isoleren, kan PVC prima gebruikt worden in combinatie met een vloerkoelingssysteem.
Een voorwaarde is wel dat het vloerkoelingssysteem ten allen tijden een hogere temperatuur moet hebben dan de condensatietemperatuur. Er zijn systemen die dit automatisch bijhouden, maar dit is niet altijd het geval.

De ondervloer moet voldoende droog, schoon, glad en stabiel zijn.

Nee, een tegel- of plavuizenvloer is zonder ondervloer niet voldoende vlak om een goed resultaat te kunnen bereiken. Er zijn speciale ondervloeren die geschikt zijn om eerst over een houtenvloer of plavuizen vloer heen te leggen. Vervolgens kan hier dan het PVC op gelegd worden.

Het is aan te raden altijd een ondervloer te gebruiken, zodat de PVC-vloer niet kan gaan glijden.

Jazeker, mits de juiste ondervloer er op gelegd wordt.

Een klik-PVC-vloer is makkelijker te leggen dankzij het kliksysteem. Een plak-PVC-vloer is goedkoper in de aanschaf, maar een klik-PVC-vloer is weer goedkoper in het leggen. Bij een plak-PVC-vloer moet namelijk vrijwel altijd geëgaliseerd worden om het beste resultaat te krijgen. Dit is zowel in de aanschaf van de legmaterialen als in de arbeid duurder dan het leggen van een klik-PVC-vloer op een ondervloer.
Een klik-PVC-vloer kunt u makkelijker vervangen en nadenvrij leggen.
Voor vochtige ruimtes is een klik-PVC-vloer beter geschikt omdat bij een plak-PVC-vloer de gebruikte lijm kan gaan verzepen, waardoor er stroken los kunnen komen.

PVC-vloeren…
– zijn stiller en dempen het geluid beter
– voelen warmer en comfortabeler aan
– zijn meer geschikt voor vloerverwarming
– zijn beter bestand tegen schade
– zijn makkelijker te vervangen (individuele stroken)
– zijn makkelijker in onderhoud
– zijn beter bestand tegen vocht

PVC-vloeren…
– zijn duurder dan een laminaat vloer
– kunnen snel krassen bij de goedkopere PVC-vloer varianten, vooral bij een dunne toplaag (<0.3mm)
– kunnen gaan kieren bij niet goede acclimatisering of grote temperatuurschommelingen
– plak-PVC is bijna niet te leggen voor de doe-het-zelver

Een aantal PVC-vloeren zijn bijzonder geschikt voor in appartementen waar een 10dB geluidsreductie vereist is. Deze kunnen namelijk zwevend geplaatst worden en halen een geluidsreductie van 10dB i.c.m. de juiste ondervloer.

Bij een klik-PVC-vloer is er geen kans op naadvorming. Dit omdat alle stroken onderling met elkaar zijn verbonden via het kliksysteem.
Bij een plak-PVC-vloer bestaat de kans op naadvorming wanneer de ondergrond werkt, zoals bij een houten ondergrond, een nieuwbouw ondergrond waar het bouwvocht nog niet volledig uit is getrokken of andere typen werkende ondergronden.

Om PVC-vloeren te kunnen vergelijken is het belangrijk te weten welke zaken belangrijk zijn voor de kwaliteit van en te onderkennen welke eigenschappen van de vloer je moet vergelijken om deze kwaliteit te kunnen beoordelen. De levensduur van een PVC-vloer wordt bepaald door een aantal zaken, die uiteindelijk worden samengevat in een gebruiksklasse. Belangrijk voor een lange levensduur is, naast het juiste onderhoud, dat de vloer slijtvast is, geen naden trekt en vochtbestendig is.
Om deze punten te vergelijken moet de vloer beoordeeld worden op:

  • Slijtwaarde toplaag
    De slijtwaarde van een PVC-vloer wordt deels bepaald door de dikte van de toplaag.
  • Sterkte klikverbinding (klik-PVC) of juiste lijm (plak-PVC)
    De sterkte van de klikverbinding is van grote invloed op de levensduur van de vloer, omdat deze er voor zorgt dat de naden van de klik-PVC-vloer ook na jaren gebruik nog steeds goed dicht zitten.
  • Bij plak-PVC is de verlijming bepalend om naadvorming te voorkomen.
    – Wanneer de naden van een PVC-vloer open gaan staan treedt versnelde slijtage op aan de randen van de stroken en wordt daarnaast het risico van indringend vocht groter.
    – Vochtresistentie HDF-kern (klik-PVC)
    Indringend vocht in een klik-PVC-vloer met een HDF-kern zorgt er voor dat het kernmateriaal gaat zwellen en dat naden omhoog gaan staan, waardoor een versnelde slijtage van de vloer plaats vindt.

Het longfonds adviseert voor astmapatiënten het gebruik van harde vloerbedekking en adviseert zelfs specifiek laminaat- en PVC-vloeren. Doordat de toplaag van een PVC-vloer niet poreus en geheel gesloten is kunnen stofdeeltjes zich niet hechten aan de vloer.

Er is geen verschil. PVC is de afkorting voor Poly Vinyl Chloride en wordt in de volksmond dus vaak vinyl genoemd.

Een PVC-vloer wordt zacht bij zeer hoge temperaturen van boven de 60 graden, of door het blootstellen aan langdurig zonlicht. Het is daarom verstandig om uw vloer niet te lang bloot te stellen aan te hoge temperaturen. Bij een klik-PVC-vloer kunnen de planken omhoog komen als gevolg van de hitte. Vaak buigen ze weer terug naar de oude vorm als zij zijn afgekoeld. Het is verstandig om de gordijnen te sluiten bij afwezigheid, zodat langdurig fel zonlicht wordt vermeden.

Wtech klik-PVC is een splinternieuwe ontwikkeling in de PVC-vloerenindustrie. Bij het maken van PVC-stroken wordt een WPC (Wood Plastic Composite) onderlaag gebruikt. WPC wordt momenteel vooral toegepast op tuinmaterialen waar het materiaal blootgesteld wordt aan allerlei atmosferische verschijnselen. WPC heeft dus de eigenschap dat het niet bang is voor water, vocht en zonlicht. Door deze innovatieve techniek is klik-PVC-Wtech ook geschikt voor ruimtes met veel zonlicht. Daarnaast is de tolerantie qua vlakheid op de ondergrond ook hoger dan bij een massieve klik PVC-vloer.
Houd er rekening mee dat bij een extreem hete en afgesloten ruimte – zoals een sauna of een vol beglazen serre in de volle zon met temperaturen > 60 graden (indicatief) – Wtech Klik PVC werking kan gaan vertonen. Wij raden deze vloer voor dit soort ruimtes dan ook niet aan.

Rigid Core is de nieuwste generatie click vloer met een basis die sterker is dan ooit. Bij het ontwikkel- en productieproces staat alles in het teken van kwaliteit. Rigid Core is bijvoorbeeld luchtvrij, de kern bevat geen weekmakers en heeft een hoog gehalte aan limestone. Rigid Core heeft een natuurlijke uitstraling, is makkelijk in het onderhoud en leggen is een fluitje van een cent. Al was het maar omdat geen ondervloer nodig is. Vloer en ondervloer vormen één geheel. Ook handig: egaliseren is niet langer een must. Voor Rigid Core is een bewerkbare vloer voldoende. Uniek is dat één millimeter van de totaalvloer bestaat uit kurk, wat heeft een sterk dempend effect heeft. De nieuwste generatie klikvloer is geschikt voor elke ruimte in huis. Rigid Core heeft een doorleg tot vierhonderd vierkanter meter, waardoor een complete verdieping voorzien kan worden van een vloer zonder dilatatievoeg.

Ftlaten zijn weekmakers die kunststoffen flexibel maken, alleen kunnen ftlaten schadelijk zijn voor gezondheid en milieu. Door toepassing van bio-weekmakers (wat een iets duurdere optie is) kan PVC ook buigzaam gemaakt worden. Ftlaatvrij is dus duurzamer en beter voor gezondheid en milieu.

Het verschil tussen homogeen en heterogeen zit hem in de eerste plaats in de samenstelling.
Heterogeen PVC is opgebouwd uit verschillende lagen: een rug (compact of juist verend), een drager zoals glasvlies, een printlaag met het dessin en een beschermlaag. Veel vinylvloeren zijn voorzien van een PUR-finish. Die zorgt ervoor dat de vloer eenvoudiger onderhouden kan worden. Het vuil hecht minder snel, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is.
Homogeen PVC bestaat uit één laag vinyl en is niet bedrukt. Het dessin ontstaat door het productieproces. Heterogene PVC-vloeren zijn doorgaans voorzien van een print. Een natuurlijke look, een moderne en creatieve uitstraling? Alles is mogelijk! Uw creativiteit is de enige beperking. De print wordt beschermd door een doorzichtige slijtlaag waarop nog een extra beschermende PUR-laag wordt aangebracht zodat de vloer extra lang meegaat. Bij homogene vinyl wordt de look bepaald door het materiaal (en niet door een print). Bij homogene PVC-vloeren wordt de look bepaald door het materiaal zelf (en niet door een print) en is de slijtlaag de gehele dikte van de vloerbekleding. De meeste homogene PVC-vloeren worden ook nog extra beschermd door de PUR-laag.

Een PUR-afwerking heeft dezelfde eigenschappen als een PU-laag. Oftewel: PU of PUR is allebei een afkorting van polyurethaan.

Het isolatievermogen van materiaal wordt uitgedrukt in de R-waarde, zoals bij dubbelglas, maar ook bij vloeren, daken en muren. Deze waarde heeft betrekking op het isolerend vermogen van verschillende zaken. Bij een hoge R-waarde is er sprake van hoog isolerend materiaal. De berekening is afhankelijk van de materialen en de dikte. De R-waarde wordt ook gebruikt als maatstaf voor premies en subsidies.

Vanzelfsprekend moeten de in Nederland verkocht vloeren voldoen aan onze wetgeving. Er is geen universele test methode voor PVC vloeren. Onze leverancier is de enige fabrikant die het JUST label heeft. Dit betekent niet alleen dat het een goed en veilig product is, maar ook dat de fabrikant goed voor de omgeving en de werknemers is.

Vanzelfsprekend moeten de in Nederland verkocht vloeren voldoen aan onze wetgeving. Er is geen universele test methode voor PVC vloeren. Onze leverancier is de enige fabrikant die het JUST label heeft. Dit betekent niet alleen dat het een goed en veilig product is, maar ook dat de fabrikant goed voor de omgeving en de werknemers is.

Vanzelfsprekend moeten de in Nederland verkocht vloeren voldoen aan onze wetgeving. Er is geen universele test methode voor PVC vloeren. Onze leverancier is de enige fabrikant die het JUST label heeft. Dit betekent niet alleen dat het een goed en veilig product is, maar ook dat de fabrikant goed voor de omgeving en de werknemers is.

Gezonde en veilige PVC-vloeren zijn vloeren waarvan bekend is welke materialen en stoffen er in gebruikt zijn. Bij onze leverancier is dit allemaal gedocumenteerd.
Naast de inspanningen op het gebied van transparantie, werken zij toegewijd aan de veiligheid van de producten en stelt uitstekende luchtkwaliteit binnenshuis vast met VOS-tests uitgevoerd door onafhankelijke laboratoria. Al onze producten zijn FloorScore-gecertificeerd en hebben Eurofins Indoor Air Comfort Gold behaald. Bovendien zijn de producten vrij van ftalaten en zware metalen. Dit wordt gegarandeerd door ze te laten testen volgens dezelfde normen als die gebruikt worden om te controleren op dergelijke stoffen in kinderspeelgoed zitten.
Alle producten voldoen aan REACH en zijn conform Prop 65. Onze fabrikant houdt deze programma’s voortdurend in het oog voor updates en nieuwe producten worden altijd getest volgens de nieuwste versie van elk daarvan.

Natuurlijk is het fijn als de herkomst van de vloeren bekend is. Zo is het bijvoorbeeld duidelijker dat er geen schadelijke stoffen in zitten. Let vooral op de ondervloer! Is deze vlak? Moet er geëgaliseerd worden? Is er sprake van vloerverwarming of -koeling? Daarna komen de persoonlijke wensen aan de orde: de verschillen in structuur, maat van de planken en de dikte van het product.

Dit is een toplaag op PVC die het krassen tegen gaat. Let wel op: alle vloeren kunnen krassen. Dit betreft een extra beschermingslaag.

Dit geeft aan voor welke toepassing een PVC-vloer geschikt is.

  • 0,20mm: Slaapkamer: kelderkast ; zolder 
  • 0,30mm: Slaapkamer: zolder ; Licht gebruik woonkamer 
  • 0,40mm: Woonkamer: Kinderkamer 
  • 0,55mm tot 0,70mm: Keuken en woonkamer met zwaar gebruik ; Winkel ; Fabriek

Tijdens de productie kan de toplaag van PVC-vloeren een bepaalde structuur worden gegeven: de zogenaamde ‘embossing’. De vloer ziet er hierdoor nog echter uit. De laatste ontwikkeling is de register embossing; wat zorgt voor de meest realistische uitstraling die er is. Register betekent dat de structuur in de toplaag precies het dessin van de filmlaag volgt en daarmee krijg je een perfecte tekening van de vloer. Door de tekening in het houtdessin tonen en voelen de stroken precies zoals het echte hout product. Kortom, als u knoesten ziet dan kunt u ze met de register embossing ook echt voelen.

  • Klasse 21 Licht woongebruik
  • Klasse 22 Normaal woongebruik
  • Klasse 22+ Normaal tot zwaar woongebruik
  • Klasse 23 Zwaar woongebruik
  • Klasse 31 Licht projectgebruik
  • Klasse 32 Normaal projectgebruik
  • Klasse 33 Zwaar projectgebruik
  • Klasse 41 Licht industrieel gebruik
  • Klasse 42 Zwaar industrieel gebruik

Met PU wordt de toplaag bedoeld.

  • 0,20mm: Slaapkamer: kelderkast ; zolder
  • 0,30mm: Slaapkamer: zolder ; Licht gebruik woonkamer
  • 0,40mm: Woonkamer: Kinderkamer
  • 0,55mm tot 0,70mm: Keuken en woonkamer met zwaar gebruik ; Winkel ; Fabriek
    Hoe dikker hoe zwaarder het gebruik kan zijn.

Dit ligt geheel aan de fabrikant. De ene fabrikant werkt met een zestal decoren, maar er zijn ook fabrikanten die meer decoren gebruiken.

Nee, een PVC-vloer is niet vorstbestendig.

Dit zijn klik-PVC-vloeren verwerkt op een HDF (High Density Fibreboard) drager. Voordeel van dit materiaal is dat het geluidswerend is en dus geschikt voor appartementen. Nadeel is dat dat deze vloeren niet waterbestendig zijn. Hierdoor zal er altijd een vochtwerende ondervloer gebruikt moeten worden.

Vragen over vloerverwarming

In ons assortiment hebben we alleen vloertegels die geschikt zijn voor vloerverwarming. Vloertegels zijn uitermate geschikt voor vloerverwarming omdat ze een goede warmtegeleiding hebben. Hierdoor is het rendement van de vloerverwarming optimaal!

PVC-vloeren zijn ook geschikt voor vloerverwarming welke in de dekvloer ligt. De PVC-vloeren bestaan uit een dunne kunststof laag waardoor ze relatief weinig warmte tegenhouden. Bovendien is er ook geen ondervloer vereist voor PVC-vloeren, want PVC wordt direct verlijmd op uw betonnen vloer. Het is af te raden om PVC te leggen op een vloerverwarming welke is ingeslepen. De buizen van de vloerverwarming liggen dan te dicht onder het PVC waardoor dit zichtbaar wordt.

Laminaat kunt u combineren met vloerverwarming, echter moet u wel op een aantal zaken letten. De ondervloer moet niet te veel warmteweerstand (R) hebben. Wanneer dit te hoog is zal de vloer niet of te langzaam warm worden. Daarnaast moet het laminaat niet te dik zijn, dan wordt de warmte te veel geïsoleerd waardoor er te weinig warmte afgifte zal zijn.

Tegels geven het beste redement met vloerverwarming. Hierna komt het PVC. Laminaat en hout zullen eerder isoleren dan geleiden.

Bij hoofdverwarming liggen de buizen/slangen dichter bij elkaar.

De sleuven waarin de buizen van de vloerverwarming worden geplaatst worden dan door een freesmachine in de bestaande vloer gefreest (ingeslepen). U leest er hier alles over.

De buizen van de vloerverwarming worden op gegalvaniseerde krimpnetten vastgemaakt. Hierop wordt de afwerkvloer gestort. U leest er hier alles over.

Na ca. 4 weken kan de vloerverwarming voorzichtig in gebruik genomen worden. Vraag onze adviseurs naar het uitgebreide stookprotocol.

Vragen over plinten

De MDF-plinten worden geleverd op lengtes van 2.44m1 of 4.88m1.

De hardhouten plinten worden geleverd op lengtes van 2.10m1 of 4.20m1.

Van de MDF-plinten worden verschillende modellen gemaakt. Van klassiek tot modern; voor een juiste keuze kunt u terecht in één van onze showrooms.

De MDF-plinten worden op verschillende hoogtes geleverd, afhankelijk van het model en dikte van de plint.

De MDF-plinten worden op verschillende diktes geleverd, afhankelijk van het model en hoogte van de plint.

De MDF-plinten worden gegrond, voor-, of afgelakt aangeleverd.

De voorgegronde plint is éénmaal gegrond in de kleur wit, deze zal dus nog op kleur moeten worden afgewerkt.

De voorgelakte plinten zijn voorzien van één laag grondverf en één keer gelakt op een ral-kleur (mat).

De afgelakte plinten zijn voorzien van twee lagen grondverf en twee, op ral-kleur gemengde, afwerklagen met daarin de keuze tussen mat, satijnglans en hoogglans.

Ja, dit is mogelijk. De plinten kunnen op elke gewenste ral-kleur worden geleverd.

De voor- en afgelakte MDF-plinten worden standaard in RAL9001/ RAL9003/ RAL9010/ RAL9016 geleverd.

De voor- en afgelakte MDF-plinten worden standaard in RAL9001/ RAL9003/ RAL9010/ RAL9016 geleverd, overige worden speciaal voor u gemaakt.

De plinten zijn gemaakt met een zeer hoge persing, wat de stootvastheid erg hoog maakt.

Ja, onze MDF-plinten zijn vochtwerend.

Ja, de plinten kunnen worden afgewerkt met hoek- en/of eindstukken.

Afhankelijk van de dikte hebben de MDF-plinten een uitsparing om de bedrading in weg te werken.

Ja, dit is mogelijk, voor meer informatie kunt u het beste even contact opnemen.

Onze hardhouten plinten bestaan uit een mix van hardhout soorten, welke zijn voorzien van een spuitplamuur laag waardoor deze superstrak afgewerkt zijn.

Ja, dit is mogelijk. De plinten kunnen op elke gewenste ral-kleur worden geleverd.

Jazeker, dit is geen probleem wanneer de plinten voor- of afgelakt zijn.

De in- en uitwendige hoeken worden in verstek verwerkt.

De plinten worden met een speciale montagelijm op de wand bevestigd.

Wij bevestigen de plinten niet met schroeven, omdat wanden vaak niet helemaal vlak zijn. Dan zal er door het aantrekken van de schroeven een “golvende beweging” ontstaan.

Nee, doordat de plinten met een speciale montage lijm worden bevestigd kan deze niet rechtstreeks op het behang worden verlijmd. Door het stukje vocht dat in de lijm zit kan het behang loslaten van de muur.
Ons advies is om het behang onderaan iets vrij te houden van de vloer, uiteraard afhankelijk van welke hoogte qua plint er wordt toegepast.

Nee, niet iedere tegelfabrikant maakt standaard tegelplinten bij hun vloertegels.

Jazeker, wanneer een tegelfabrikant standaard geen plint maakt, kunnen wij de plinten speciaal voor u laten maken.

De speciaal gemaakte tegelplinten worden aan de bovenkant afgerond en mee gekleurd op de kleur van de tegel.

De standaard hoogte van de speciaal gemaakte tegelplint is 7 cm.

Jazeker, de speciaal gemaakte tegelplinten kunnen op elke gewenste hoogte gemaakt worden.

Afhankelijk van de tegelverdeling van de vloer wordt er bekeken wat esthetisch het fraaiste is i.v.m. eventuele kleine snijstukken.

Nee, doordat er geen uitsparing in de tegelplint zit, is het onmogelijk om hier bedrading achter te verwerken.

Doordat de plint iets vrij wordt gehouden vanaf de vloer kunnen we deze voor u afkitten.

Doordat de wanden nooit helemaal vlak en strak zijn, ontstaat er een kleine “kier” boven op de plint, deze kunnen wij voor u afkitten.

Wanneer er kitwerkzaamheden plaatsvinden, zal de kleur van de kit, in overleg met kitter en klant, ter plaatse worden bepaald.

Ja dit is mogelijk, voor meer informatie kunt u contact opnemen.

contact

    Mijn vraag heeft betrekking op:

    WandenVloerenRaambekledingSpecialsProjecten

    Mijn vraag is:

    Naam

    E-mail-adres

    Telefoonnummer

    De door u in te vullen gegevens zullen alleen gebruikt worden om onze diensten naar aanleiding van uw aanvraag goed uit te voeren. U kunt hier meer over lezen in onze privacy statement.

    keramische tegels