Picture
     
Hoe maak je de badkamer energiezuiniger?

Hoe maak je de badkamer energiezuiniger?

Een hoge rekening is een goede reden om eens in huis te kijken waar je kunt besparen op het energieverbruik. Dat kunnen hele kleine ingrepen zijn, maar je kunt ook kiezen voor grotere duurzame oplossingen. Niet alleen in de woon- of slaapkamer maar ook zeker in de badkamer. Dit is een ruimte die je vaak gebruikt en waar je veel kunt besparen op het energieverbruik wanneer je een aantal duurzame maatregelen doorvoert.

Maak een efficiënt ontwerp

Het verduurzamen van de badkamer begint bij de basis. Badkamers zijn vochtig en gevoelig voor schimmel, dus een goede ventilatie is zeer belangrijk. Dit kan al heel simpel door een raam open te zetten tijdens het douchen, maar je kunt ook een afzuigingssysteem installeren. Zo voorkom je ook dat er vocht in de rest van het huis komt. Kies voor een ventilatiesysteem waarbij de lucht wordt ververst en niet een systeem waarbij de ventilatie van buiten moet komen. In dat geval gaat de warmte in de ruimte verloren. Kies qua inrichting voor een glazen douchecabine en keramische tegels.

Een energiezuinige douche

Per douche-installatie is er een verschil in hoeveel water wordt verbruikt. Er zijn ook waterbesparende douchekoppen. Daarbij hoef je niet in te leveren op het comfort of de waterdruk.

Kies voor ledverlichting

Het badkamermeubel is na de douche een van de meest energievretende elementen in een badkamer. Ga maar eens na: er stroomt water weg via de wastafel en het meubel zelf heeft felle lampen omdat je goed wil kunnen zien waar je mee bezig bent. Kies daarom voor ledverlichting. Ook als je losse verlichting in de badkamer aanbrengt, bespaar je het meest door te kiezen voor ledlampen.

De ruimte warm houden

Een goed geïsoleerde badkamer is niet alleen comfortabeler, maar scheelt ook in het energieverbruik. De meest simpele ingreep is om douchematten op de vloer te leggen. Tegels houden kou vast maar deze matten zorgen voor een goede isolatie, zodat de warmte wordt vastgehouden. Zo heb je dus geen energievretende vloerverwarming nodig. In de winter is het verstandig om de temperatuur in huis, en dus ook in de badkamer, op minimaal 15 graden in te stellen. Zo voorkom je bevroren leidingen.

Let op waterverbruik

De meest simpele manier van besparen in de badkamer is door korter te douchen. Je verbruikt minder water en er wordt minder energie verbruikt om het water te verwarmen. Je kunt verder kiezen voor een warmtewisselaar. Zo wordt de restwarmte van het afvalwater namelijk hergebruikt. Laat verder de kraan niet zomaar lopen en gebruik waar kan koud water.

Energie vergelijken

Heb je eenmaal een duurzame badkamer, dan wil je ook duurzame en goedkope energie. Dat begint bij energie vergelijken. Door een vergelijkingswebsite te gebruiken om leveranciers op een rijtje te zetten, weet je waar je het voordeligst en het meest duurzaam uit bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8,4 166