Picture
     
Badkamertegels

Tegels voor de badkamer: tips & trucs!

Wat is er nou leuker dan het uitzoeken van een nieuwe badkamer voor uw nieuwe woning of bestaande woning? Er zijn zoveel mogelijkheden, dus het is goed om van te voren alvast even te bepalen wat de eisen en wensen zijn. Dit begint natuurlijk met het maken van de indeling van de badkamer, de sanitairkeuze en de keuze voor het tegelwerk.
Voor advies omtrent de indeling van de badkamer kunt u terecht bij de sanitair leverancier. Zij kunnen u adviseren welke mogelijkheden er allemaal zijn binnen de beschikbare ruimte en voorzieningen.
Om u alvast voor te bereiden op de keuzes en mogelijkheden is het handig om deze weetjes en tips alvast door te nemen.

Kunnen alle tegels op zowel de wand als de vloer geplaatst worden?

Er is één stelregel:
VLOERTEGELS KUNNEN WEL OP DE WAND, MAAR WANDTEGELS KUNNEN NIET OP DE VLOER!

Wandtegels

De eisen die gesteld worden aan een wandtegel zijn natuurlijk minder hoog. Op wandtegels hoeft niet gelopen te worden en geen zware spullen op gezet te worden. Wandtegels worden daarom ook anders geproduceerd als vloertegels. De biscuitlaag (tegel voordat er een glazuurlaag overheen gaat) wordt gemaakt van een zachtere kleisoort dan bij vloertegels. Wandtegels zijn meestal ook wat dunner en worden ook onder een lagere temperatuur gebakken. Hierdoor zijn wandtegels makkelijker te snijden dan vloertegels.
Wilt u ook op uw badkamervloer kunnen lopen, dan is de regel dus dat een wandtegel niet op de vloer verwerkt kan worden!

Mozaïektegels

Er zijn verschillende soorten mozaïek, zoals glasmozaïek, mozaïek van natuursteen en keramisch mozaïek. Alle soorten mozaïek kunnen in de badkamer verwerkt worden. Bij natuursteen mozaïek is het wel belangrijk om na te gaan wat vocht voor invloed hierop heeft. Dit hangt sterk af van de natuursteensoort.
Mozaïek in de douchehoek is af te raden. Bij mozaïek heeft u natuurlijk heel veel voegjes en wat is het meest ‘kwetsbaar’ in het tegelwerk? De voegen. Zeker als hier een lichte voeg in zit, dan zal deze onder invloed van vocht en shampooresten de neiging hebben om te gaan verkleuren.
Wilt u toch mozaïek in de douchehoek, dan is het raadzaam om de ondergrond helemaal in de coat te zetten, voor een optimale waterdichtheid. Wilt u het voegwerk zo mooi mogelijk houden, dan kunt u dit doen door na iedere douchebeurt de wand te reinigen met schoon water en daarna droog te maken. Een andere mogelijkheid is om het mozaïek te voegen met een epoxyvoeg (2-componenten voeg). Dit is een kostbare oplossing. Epoxyvoeg is een stuk duurder dan een gewone voeg. Daarnaast is deze lastiger te verwerken. Het voordeel is wel dat dit een hele sterke voeg is die niet gevoelig is voor verkleuringen.

Vloertegels

De eisen voor vloertegels zijn hoger dan bij wandtegels. Dit hangt af van de ruimtes waarin de vloertegels verwerkt dienen te worden. Voor de badkamer worden er minder zware eisen gesteld, dan voor een woonkamer, keuken en hal of winkelcentra.
Er zijn dus vloertegels met verschillende eigenschappen. Belangrijk om te weten bij het maken van een juiste keuze is dus of er met of zonder schoenen op de vloertegels wordt gelopen, veel of weinig, is er sprake van extra wrijving door bijvoorbeeld zand, moeten er zware spullen op gezet worden, moet het antislip zijn?
Door deze verschillen in vloertegels kunt u dus niet alles zomaar overal verwerken. Zo is het bijvoorbeeld af te raden om een ‘badkamervloertegel’ te verwerken in een hal waar ook vuil, zand wordt binnengelopen. De ‘badkamertegel’ is niet voldoende slijtvast voor dit doeleinde. Andersom kunnen dus de meeste vloertegels dus wel in de badkamer verwerkt worden. Ook al hebben vloertegels veel betere eigenschappen, dan eigenlijk noodzakelijk voor badkamer gebruik, u kunt deze dan wel verwerken als dat de keuze is die u mooi vindt. Voor de badkamer is het belangrijk om ook naar de gladheid van de vloertegel te kijken. Op een glanzende vloertegel glijdt u makkelijker uit met natte voeten dan op een mattere vloertegel met licht reliëf.
Wilt u er echt zeker van zijn, dat de kans op uitglijden zo laag mogelijk is, dan moet u voor een antisliptegel kiezen. Dit zijn vloertegels met een dusdanig reliëf dat ze echt stroef zijn.

Vloertegels op de wand

Een trend van de laatste jaren is het plaatsen van vloertegels op de wand. De uitstraling van een vloertegel is anders dan van een wandtegel. Het geeft dus een speciaal effect als u ook de vloertegels op bijvoorbeeld een accentwand of juist op alle wanden van de badkamer plaatst.
Het plaatsen van vloertegels op de wand is wel veel arbeidsintensiever. De vloertegels zijn dikker en dus ook zwaarder. U moet hiervoor vaak ook een andere lijmsoort gebruiken. Ook het verwerken rondom kranen, lichtschakelaars e.d. is veel lastiger en dus tijdrovend.

Wat is het effect van lichte en/of donkere wand- en vloertegels, de legrichting en afmeting?

  • Wilt u een ruimte groter laten lijken? Gebruik dat een donkere vloer met lichte wanden.
  • Een smalle ruimte breder laten lijken: houdt dan de zijwanden licht en de wand op de kopse kant donker.
  • Een badkamer met rondom een donkere lambrisering, zal optisch altijd kleiner lijken.
  • Een donkere vloer met donkere wanden maakt een ruimte optisch kleiner. Dit kan wel heel mooi zijn, maar de verlichting wordt bij deze keuze wel heel belangrijk voor het eindresultaat.
  • Wandtegels staand verwerken maakt dat de ruimte hoger lijkt.
  • Wandtegels liggend verwerken geeft een verbredend effect. Wilt u een smalle ruimte breder laten lijken, dan kun je er ook voor kiezen om een langwerpige vloertegel in de breedterichting te verwerken. Bij het verwerken in de lengterichting zal de ruimte juiste nog langer lijken.
  • Kleine wandtegels op een lange wand is onrustig i.v.m. de vele voegen. Grote wandtegels op een wand geven een rustigere uitstraling. Dit zelfde geldt natuurlijk ook voor vloertegels. Let wel op dat als de tegels zo groot zijn op kleinere wanden of vloeren, dat er geen enkele hele tegel geplaatst kan worden, dan kunt u beter voor een iets kleinere tegel kiezen.

Badkamertegels

Heeft u toch nog een advies op maat nodig? U bent van harte uitgenodigd in onze showrooms voor een gesprek met één van onze adviseurs!
Heeft u zelf gespeeld met kleuren/donker en licht waardoor u een leuk optisch effect kreeg? Of heeft u na het lezen van deze blog toch nog een vraag over dit onderwerp? Laat het ons weten.


8,4 152