U ziet het steeds vaker in interieurmagazines voorkomen: een gitaar op een standaard, een saxofoon aan de muur, een trommel of bekken waar een lamp van gemaakt is of een complete piano: pontificaal in de woonkamer waarvan de eigenaar nog geen akkoord kan spelen. Naast leerzaam en onmisbaar voor muziek gelden ze als decoratieve objecten, die iets zeggen over de smaak van de bewoner.
Afgedankte exemplaren
Wie houdt er niet van muziek? Een jazzliefhebber die een trompet aan de muur hangt om te verwijzen naar zijn liefde voor de muziek van Miles Davis en Dizzy Gillespie, daar kijkt niemand vreemd van op. Sterker, het zal bewonderende blikken veroorzaken. Tip: ga op zoek naar een afgedankt exemplaar, want muziekinstrumenten zijn nieuw doorgaans nogal prijzig. Overigens kunt u deze instrumenten, duur of niet, meenemen in de inboedelverzekering. De inboedelverzekering vergelijken om geld vrij te maken voor de aanschaf van een gitaar of blaasinstrument is bovendien een handige tip.
Tamboerijn van een tientje
Van een aan Liam Gallagher (Oasis) refererende tamboerijn van een tientje tot aan een originele Fender Jaguar uit de jaren ’60 van duizenden euro’s die de hippie- of grunge-periode typeert: ze geven uw interieur cachet. Kleine instrumenten vormen ook een mooie afwisseling in een wandvullende boekenkast, gitaren kunnen op standaards op de grond staan, de iconische gitaarkleur surf green steekt mooi af tegen uw tegel- of laminaatvloer. En hebt u een hoekje voor een piano of houten orgel, dan vormt deze eveneens een echte blikvanger. Is het instrument nog intact, dan bestaat er altijd de mogelijkheid om het bespelen onder de knie te krijgen – een rustgevende bezigheid.
Kringloopwinkel
Er zijn websites waar tweedehands instrumenten te koop worden aangeboden, een dagje kringlopen in de omgeving is ook gezellig. Daarna is het leuk werk om bijvoorbeeld een trommel uit elkaar te halen, de metalen onderdelen op te poetsen, de ketel (het houten gedeelte) van het plastic te ontdoen, op te schuren en het geheel eventueel een andere kleur te geven. Daarna zet u het weer in elkaar. Zo doet een zogenaamde floortom op een originele manier dienst als bijzettafel en kan een bassdrum mooi tot salontafel omgebouwd worden, met een glasplaat erop. Posters, foto’s en platenverzameling liggen voor de hand, een instrument is eigenlijk de kroon die u erop plaatst. U zult de eerste en de laatste niet zijn, die zijn interieur een muzikaal stempel geeft door naar zijn favoriete muziek te verwijzen. Zo is ’s lands meest beruchte en besnorde tv-persoonlijkheid bekend door van alles – behalve zijn kunsten als slagwerker – maar staat er wel een compleet Ludwig-drumstel in zijn muzikale mancave.