Een verbouwing: waar laat u het afval?

vloertegels

Bij menig grote klus wordt zelden van tevoren rekening gehouden met alle rotzooi die het geeft. Wanneer u bijvoorbeeld een badkamer opnieuw betegelt, zullen de oude (kapotte) tegels ook een bestemming moeten vinden. Tenzij u er de gaten in een landweggetje mee kunt dichten of mozaïeken mee maakt op grote potten (dat laatste is realistischer), zal het puin afgevoerd moeten worden, net als al het andere afval. Hoe doet u dat het beste?

Laat uw eigen auto met rust

Voor zowel de aanvoer van gereedschappen en materialen als de afvoer van troep is het raadzaam niet de eigen auto te gebruiken. Althans, niet wanneer dit geen pick-up truck betreft, of ander soort vervoer dat een stootje of krasje mag hebben. De auto verzekeren heeft weinig zin als u uw voertuig overbelast met een partij tegels, de remweg wordt flink langer en de spullen die u vervoert kunnen ook de bekleding beschadigen of vervuilen. Om schoonmaak- en reparatiekosten en een eventueel stijgende premie van de autoverzekering uit de weg te gaan, kunt u beter een busje huren, of een aanhanger. Wie weet heeft een bekende er wel een te leen?

Het puin

Allereerst is er het puin dat uit die badkamer komt. Vervoer dit duurzaam per emmer naar buiten. Vergeet niet stuclopers neer te leggen om de looplijnen te markeren en vanzelfsprekend de ondervloer te beschermen. Steengruis, kapotte tegels en opgedroogde cementresten kunnen allemaal in de aanhanger. Het gebruik van grote plastic bouwafvalzakken is geen aanrader omdat ze niet duurzaam zijn en vaak te zwaar worden. Ongemerkt vult u deze zakken met te veel puin en is het een crime ze de trap af te sjouwen.

Karton en plastic scheiden

Wanneer er grote hoeveelheden karton en plastic vrijkomen, zoals verpakkingen van nieuwe badkamertegels, witgoed of meubels, scheidt u dit van het andere afval. Dat is ook de reden om geen afvalcontainer te nemen. Deze zijn duur en het is verleidelijk om die prijs er volledig uit te halen, door zo mogelijk al het verschillende afval erin te deponeren. Maar dat is anno 2021 ouderwets en zeer milieuonvriendelijk. In de aanhanger kunt u het bovenop het puin stapelen, maar eenmaal bij de afvalstort netjes in de daartoe bestemde containers dumpen. Lege spuitbussen en verfblikken gaan daar ook in aparte containers. Bij de lokale afvalstort zijn altijd wel opzichters die u de weg wijzen.

Kringloopwinkel

Wat nog intact is – denk aan spiegels, prullenbakjes, toiletrolhouders, kastjes – brengt u naar de plaatselijke kringloopwinkel, waar deze spullen wellicht een tweede leven gegund wordt. Zo bent u ook voor wat betreft het minder leuke gedeelte van de verbouwing op en top duurzaam bezig.

keramische tegels

nieuwste blogs

terrazzo tegels keramisch

Keramische terrazzo tegels

De terrazzo-look is helemaal terug in huis. Of u nu van een vleugje nostalgie in huis houdt of juist een moderne uitstraling aan het interieur wil geven, met deze tegel kunt u alle kanten op.

Lees verder »
kleurrijke tegels

Trendkleuren 2022: van vloer tot wand

De trendkleuren voor 2022 bestaan uit rustige natuurtinten, zoals groen-, blauw- en zandtinten. Nieuw zijn kleuren als geel, koraal en (zacht)roze. Leuk, maar hoe past u dit palet toe in huis en welke kleuren gebruikt u om de gewenste sfeer sterk neer te zetten?

Lees verder »
3d tegels badkamer

3D tegels

De mogelijkheden met 3D tegels zijn echt eindeloos! Keramische reliëftegels zijn uitermate geschikt voor bv. de badkamer. Bekijk hier een greep uit ons assortiment.

Lees verder »

super

Op nazorg en garantie kan ik geen oordeel geven want een en ander is nog niet gelegd.
- Hendrik Ido Ambacht

Zeer klantvriendelijk geholpen.

goed ontvangen en professioneel voorgelicht en voldaan aan onze wensen.
- Hellevoetsluis

Behulpzaam, veel keus en mooie showroom

Prima geholpen! Er werd goed meegedacht. Prettige communicatie. Ik was weer zo’n klant die het liever gister dan vandaag geleverd had en daar hebben ze hun uiterste best voor gedaan en is uiteindelijk gelukt. Ik ben erg blij met mijn mooie nieuwe tegelvloer!
- Leiden

vriendelijke, behulpzame medewerkers

Prima ervaring met Lingen Keramiek. Van vloeren tot aan kasten, heel veel is mogelijk. Na het eerste adviesgesprek zijn we nog enkele keren teruggeweest om wat wijzigingen aan te brengen in hetgeen wij besteld hadden en dat was allemaal geen enkel probleem. De medewerkers zijn ter zake kundig en nemen alle tijd om je goed te informeren en te adviseren. Ik kan dit bedrijf van harte aanbevelen.
- Purmerend

Badkamer en wc zeer mooi betegeld!

Voor mijn wc had ik best een moeilijk patroon met 6 verschillende kleuren tegels random door elkaar. Maar het effect is exact hetzelfde geworden als op de foto die heb verstuurd. Fantastisch betegeld! Mijn complimenten!
- Den Haag