De voorbereiding voor het zelf egaliseren van uw vloer

pvc vloeren

Voordat u een vloer aan gaat leggen is het belangrijk om te weten of de ondervloer wel egaal is. U wilt natuurlijk niet allemaal hobbels in u eigen huis hebben. Het egaliseren van een vloer is en precies klusje, maar hoeft niet heel ingewikkeld te zijn.

Dingen om over na te denken voordat u gaat beginnen

  • Welke vloer u wilt egaliseren? Het proces voor het egaliseren van een betonnen vloer is verschillend dan dat van een tegelvloer of houten vloer.
  • Weet u dat de vloer hoger wordt? Het egaliseren van de vloer neemt minimaal 3-4 millimeter in beslag, maar kan nog dikker worden afhankelijk van de werkmethode.
  • Heeft u ook de bovenvloer meegeteld? De vloer wordt hoger, maar bovenop de vloer die geëgaliseerd is, komt nog vloerbedekking of een andere afwerking.  
  • Wilt u dit echt? Een houten vloer is heel mooi om op te knappen. Zo is het mogelijk om zelf de vloer te verven, zodat u van het hout nog kunt genieten.

Hoe zit het met een schuin aflopende vloer?

Voordat u begint met het echte egaliseren, is het belangrijk dat de vloer niet scheef is. Anders loopt al het egaliseer materiaal naar één kant, waar het zich vervolgens op hoopt. Een vloer egaliseren over een dikte van meer dan 10 mm wordt afgeraden. Op dat moment is de beste oplossing het strooien van grove egaliseer korrels. Zo kunt u de vloer verhogen totdat de vloer ongeveer gelijk is. Vervolgens monteert u een spaanplaat of underlayment over de korrels. Zet het daarna goed vast met lange schroeven. Zorg dat de platen stabiel op de korrels liggen. Vervolgens als de vloer bijna rechts is kunt u met egalisatiecement en primer om de vloer perfect af te werken.

Hoelang duurt de klus?

De voorbereidende werkzaamheden zijn erg afhankelijk van de vloer die u heeft. Maar het daadwerkelijke egaliseren kunt u wel een tijd aan vaststellen. Het aanbrengen duurt meestal niet zo lang, want het cement vlakt zichzelf af. Het cement zelf moet wel lang drogen. Sommigen zeggen dat je 12 uur moet drogen, maar het verstandigst is om minimaal 24 uur het te laten drogen. Het valt ook zelf te berekenen 1 mm egaliseercement duurt ongeveer 12 uur, heeft u dus dikke plekken dan duurt het drogen wel langer. Tegenwoordig is er ook sneldrogend cement, waarbij de wachttijd veel korter wordt.

Succes met het egaliseren van uw vloer!

keramische tegels

nieuwste blogs

terrazzo tegels keramisch

Keramische terrazzo tegels

De terrazzo-look is helemaal terug in huis. Of u nu van een vleugje nostalgie in huis houdt of juist een moderne uitstraling aan het interieur wil geven, met deze tegel kunt u alle kanten op.

Lees verder »
kleurrijke tegels

Trendkleuren 2022: van vloer tot wand

De trendkleuren voor 2022 bestaan uit rustige natuurtinten, zoals groen-, blauw- en zandtinten. Nieuw zijn kleuren als geel, koraal en (zacht)roze. Leuk, maar hoe past u dit palet toe in huis en welke kleuren gebruikt u om de gewenste sfeer sterk neer te zetten?

Lees verder »
3d tegels badkamer

3D tegels

De mogelijkheden met 3D tegels zijn echt eindeloos! Keramische reliëftegels zijn uitermate geschikt voor bv. de badkamer. Bekijk hier een greep uit ons assortiment.

Lees verder »

super

Op nazorg en garantie kan ik geen oordeel geven want een en ander is nog niet gelegd.
- Hendrik Ido Ambacht

Zeer klantvriendelijk geholpen.

goed ontvangen en professioneel voorgelicht en voldaan aan onze wensen.
- Hellevoetsluis

Behulpzaam, veel keus en mooie showroom

Prima geholpen! Er werd goed meegedacht. Prettige communicatie. Ik was weer zo’n klant die het liever gister dan vandaag geleverd had en daar hebben ze hun uiterste best voor gedaan en is uiteindelijk gelukt. Ik ben erg blij met mijn mooie nieuwe tegelvloer!
- Leiden

vriendelijke, behulpzame medewerkers

Prima ervaring met Lingen Keramiek. Van vloeren tot aan kasten, heel veel is mogelijk. Na het eerste adviesgesprek zijn we nog enkele keren teruggeweest om wat wijzigingen aan te brengen in hetgeen wij besteld hadden en dat was allemaal geen enkel probleem. De medewerkers zijn ter zake kundig en nemen alle tijd om je goed te informeren en te adviseren. Ik kan dit bedrijf van harte aanbevelen.
- Purmerend

Badkamer en wc zeer mooi betegeld!

Voor mijn wc had ik best een moeilijk patroon met 6 verschillende kleuren tegels random door elkaar. Maar het effect is exact hetzelfde geworden als op de foto die heb verstuurd. Fantastisch betegeld! Mijn complimenten!
- Den Haag