De voorbereiding voor het zelf egaliseren van uw vloer

pvc vloeren

Voordat u een vloer aan gaat leggen is het belangrijk om te weten of de ondervloer wel egaal is. U wilt natuurlijk niet allemaal hobbels in u eigen huis hebben. Het egaliseren van een vloer is en precies klusje, maar hoeft niet heel ingewikkeld te zijn.

Dingen om over na te denken voordat u gaat beginnen

  • Welke vloer u wilt egaliseren? Het proces voor het egaliseren van een betonnen vloer is verschillend dan dat van een tegelvloer of houten vloer.
  • Weet u dat de vloer hoger wordt? Het egaliseren van de vloer neemt minimaal 3-4 millimeter in beslag, maar kan nog dikker worden afhankelijk van de werkmethode.
  • Heeft u ook de bovenvloer meegeteld? De vloer wordt hoger, maar bovenop de vloer die geëgaliseerd is, komt nog vloerbedekking of een andere afwerking.  
  • Wilt u dit echt? Een houten vloer is heel mooi om op te knappen. Zo is het mogelijk om zelf de vloer te verven, zodat u van het hout nog kunt genieten.

Hoe zit het met een schuin aflopende vloer?

Voordat u begint met het echte egaliseren, is het belangrijk dat de vloer niet scheef is. Anders loopt al het egaliseer materiaal naar één kant, waar het zich vervolgens op hoopt. Een vloer egaliseren over een dikte van meer dan 10 mm wordt afgeraden. Op dat moment is de beste oplossing het strooien van grove egaliseer korrels. Zo kunt u de vloer verhogen totdat de vloer ongeveer gelijk is. Vervolgens monteert u een spaanplaat of underlayment over de korrels. Zet het daarna goed vast met lange schroeven. Zorg dat de platen stabiel op de korrels liggen. Vervolgens als de vloer bijna rechts is kunt u met egalisatiecement en primer om de vloer perfect af te werken.

Hoelang duurt de klus?

De voorbereidende werkzaamheden zijn erg afhankelijk van de vloer die u heeft. Maar het daadwerkelijke egaliseren kunt u wel een tijd aan vaststellen. Het aanbrengen duurt meestal niet zo lang, want het cement vlakt zichzelf af. Het cement zelf moet wel lang drogen. Sommigen zeggen dat je 12 uur moet drogen, maar het verstandigst is om minimaal 24 uur het te laten drogen. Het valt ook zelf te berekenen 1 mm egaliseercement duurt ongeveer 12 uur, heeft u dus dikke plekken dan duurt het drogen wel langer. Tegenwoordig is er ook sneldrogend cement, waarbij de wachttijd veel korter wordt.

Succes met het egaliseren van uw vloer!

nieuwste blogs

metallook tegels

Metaallook tegels

Metaal, zeker zonder dikke laklaag, wordt snel geassocieerd met hard en koud. Waarom zou u dat op de vloer of de muur willen? Juist omdat het een prachtig, warm effect kan opleveren! Denkt u zich eens in wat een roestkleur met een ruimte doet!

Lees verder »
terrazzo tegels keramisch

Keramische terrazzo tegels

De terrazzo-look is helemaal terug in huis. Of u nu van een vleugje nostalgie in huis houdt of juist een moderne uitstraling aan het interieur wil geven, met deze tegel kunt u alle kanten op.

Lees verder »

Perfect

Een goede service en uitleg omtrent het assortiment ook behulpzaam bij het beste plannen van de te leveren tegels
- Capelle aan den IJssel

Goede voorlichting wat fundamenteel is om tot een juiste keus te komenn

Zeer prettig geholpen door professioneel personeel die alle voor en nadelen van het betreffende product met je doornemen. Dit alles geeft vertrouwen om tot een juiste keus te komen.
- Rhoon 15-10-2020

Top winkel met super service!

Super fijn geholpen in deze mooie winkel. Er werd goed met ons meegedacht en we mochten alles bekijken. Zeer professioneel personeel. Ook met de levering goed op de hoogte gehouden en konden altijd bellen voor informatie en advies. Ik zou Lingen Keramiek zeker aanraden en zou ook zeker terug gaan mocht ik weer een vloer nodig hebben.
- Vlaardingen

super

Op nazorg en garantie kan ik geen oordeel geven want een en ander is nog niet gelegd.
- Hendrik Ido Ambacht

Zeer klantvriendelijk geholpen.

goed ontvangen en professioneel voorgelicht en voldaan aan onze wensen.
- Hellevoetsluis