loader image

Zoek

De verschillen tussen geglazuurde tegels en ongeglazuurde tegels

Geglazuurde of ongeglazuurde tegels

De verschillen tussen geglazuurde tegels en ongeglazuurde tegels

Voor u is het wellicht lastig om geglazuurde tegels van ongeglazuurde tegels te onderscheiden. Wij informeren u hier graag over!

Wat zijn geglazuurde tegels?

Geglazuurde tegels worden ook wel ‘verglaasde’ tegels genoemd. Geglazuurde tegels hebben op de biscuitlaag (de basis van een tegel) een toplaag van glazuur.
Als je een tegel van de zijkant bekijkt, is dit duidelijk zichtbaar. Je ziet twee lagen: aan de onderkant de biscuitlaag met daarop de glazuurlaag.
In het productieproces wordt de biscuitlaag eerst samengeperst, maar is dan nog met de handen te breken. Door het aanbrengen van een glazuurlaag en het daarna bakken van de tegel in een tunneloven, wordt de tegel meer gehard en waterbestendig.
Het type glazuur bepaalt de eigenschap van de tegel. Het ene type is harder of slijtvaster dan de andere. Dit is vooral bij vloertegels belangrijk. In de badkamer heeft een geglazuurde vloertegel een minder harde, slijtvaste glazuurlaag nodig dan in een woonkamer. Hierbij wordt er van uit gegaan dat je in de badkamer alleen maar met blote voeten loopt en in een woonkamer met schoenen.
Geglazuurde wand- en vloertegels zijn uitermate geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer en het toilet.

Geglazuurde houtlook tegels

De glazuurlaag kan gemaakt worden in allerlei kleuren. Daarnaast is er glazuur in glans of mat. Naast alle kleuren kunnen er d.m.v. glazuringen ook verschillende tekeningen/designs/patronen aangebracht worden op de tegels. Vroeger waren dit eenvoudige patronen die op iedere tegel hetzelfde waren. Tegenwoordig zijn de technieken dusdanig ontwikkeld dat iedere tegel uniek is. Je ziet op een vloer of wand dus niet steeds hetzelfde patroon/tekening terugkeren. Hierdoor lijkt een marmerlook- of houtlooktegel net echt. Doordat er zoveel mogelijk is bij het glazuren van een tegel, is de keuze in geglazuurde wand- en vloertegels ook enorm groot.

Geglazuurde wandtegels Venis Marmol
Geglazuurde wandtegels: Venis Marmol

Slijtvastheid geglazuurde vloertegels

Geglazuurde vloertegels kunnen ook verwerkt worden in de woonkamer, keuken en hal. In deze ruimtes is het wel belangrijk dat de vloertegels een hoge slijtvastheid hebben, omdat de belasting van inlopend vuil en schoenen veel hoger is dan in een badkamer.
Een geglazuurde vloertegel buiten verwerken brengt wel wat mitsen en maren met zich mee. Hierbij is de slijtvastheid van de toplaag heel belangrijk, maar zeker ook de samenstelling van de onderlaag. In een ‘normale’ biscuitlaag kan vocht dringen. Dit betekent dat de tegel dus niet vorstbestendig is. Bij buiten verwerken van vloertegels (op een onderheid terras) is het belangrijk dat u zich goed laat voorlichten over de slijtvastheid, hardheid en vorstbestendigheid van de vloertegels.

Geglazuurde Portugese tegels

De vroegere Portugese tegels brengen een prachtige Zuid-Europese sfeer aan uw interieur. Het nadeel van deze tegels is dat ze poreus zijn waardoor ze veel onderhoud nodig hebben. Eén van de nieuwste trends zijn de geglazuurde Portugese tegels. Dan heeft u wel de sfeer, maar niet het onderhoud!

Geglazuurde tegels schoonmaken: de voordelen

Het schoonmaken van geglazuurde tegels is eenvoudiger dan bij ongeglazuurde tegels vanwege de glazuurlaag. Lingen Keramiek heeft een uitgebreide collectie schoonmaakmiddelen voor tegels in het assortiment. Lees er hier meer over of kom langs in onze showrooms voor specifieke informatie over uw tegels.


Wat zijn ongeglazuurde keramische tegels?

Ongeglazuurde tegels hebben geen glazuurlaag. De tegels hebben een natuurlijke uitstraling zonder patroon. Hierdoor komen ze eenvoudiger over.
De ongeglazuurde tegel kan compact zijn of poreus. Hoe poreuzer de tegel, hoe hoger de vochtopname van de tegel is. Dit is vooral belangrijk om te weten voor gebruik in vochtige ruimtes, maar ook buiten op een terras.

Ongeglazuurde tegels behandelen

Om een poreuze ongeglazuurde tegel minder gevoelig te maken voor intrekkend vocht, is het mogelijk om deze te impregneren. Belangrijk is hierbij wel dat deze impregneerlaag slijt en dit impregneren dus steeds herhaald zal moeten worden. Poreuze ongeglazuurde tegels zijn vaak ook minder hard, waardoor ze kwetsbaar zijn.

Ongeglazuurde tegels schoonmaken

Ongeglazuurde tegels zijn van nature ruwer. Dit betekent wel dat stof en vuil zich makkelijker hechten aan het oppervlak. Over het algemeen zijn ongeglazuurde tegels hierdoor lastiger schoon te maken. Lingen Keramiek heeft een uitgebreide collectie schoonmaakmiddelen, ook voor ongeglazuurde tegels, in het assortiment. Lees er hier meer over of kom langs in onze showrooms voor specifieke informatie over uw tegels.

Gres porcellanato

Er zijn ook ongeglazuurde vloertegels die een hoge slijtvastheid hebben en een zeer lage vochtopname. Dit is gres porcellanato. Gres porcellanato is een mengsel van klei, zand en bepaalde smeltmiddelen en is eigenlijk ‘steenhard porselein’. Deze porcellanato tegels worden onder een zeer hoge druk geperst en daarna onder een hoge temperatuur gebakken. De kenmerken van dit type tegels zijn dan ook vorstvrij, kras- en stootbestendig en bestendig tegen chemische aantasting. Ook zijn ze door en door van hetzelfde materiaal. Dit zie je vooral als je zo’n tegel aan de zijkant bekijkt.
Deze porcellanato tegels zijn dus zeer geschikt voor drukbelopen ruimtes (winkelcentra, vliegveld) en door de zeer lage vochtopname ook geschikt voor buiten (vorstvrij).

Ongeglazuurde porcellanatotegels Mosa Greys
Ongeglazuurde porcellanato tegels: Mosa Greys

Tegenwoordig worden porcellanato tegels vaak ook nog voorzien van een glazuurlaag om ze een specifieke kleur of dessin te geven. Hierdoor wordt de keuze enorm, gecombineerd met de technische kenmerken (hardheid en duurzaamheid) van porcellanato. Een bijkomend voordeel is ook dat het glazuur zorgt voor een eenvoudige en perfecte reiniging van het oppervlak.

Geglazuurde porcellanato tegels Marazzi Treverk Home
Geglazuurde porcellanato tegels: Marazzi Treverk Home

Zoekt u een vloertegel die een mooie uitstraling heeft, makkelijk is schoon te maken en ook nog een goede kwaliteit heeft? Kies dan zeker voor gres porcellanato!

Zoek

Super ervaring

meneer rishi heeft ons super goed geholpen , tijd aan ons kunnen besteden en ons advies en tips. Ik kom hier zeker ooit in de toekomst terug als het nodig is.
- Den haag

Experts - goede planners - kortom prima ervaring met Lingen

Na hele kleine "hobbeltjes" in het begin zijn deze helemaal verdwenen nadat we gezien en ervaren hebben dat de planning en uitvoering gewoonweg super was. 100% gegaan volgens planning, vriendelijke mensen die expert zijn in wat ze moesten doen en dus heel tevreden met onze nieuwe vloer, met vloerverwarming. Complimenten alom gekregen voor de mooie vloer van keramische tegels. Gezien feit dat we een heel oud huis hebben was het voor Lingen een uitdaging maar, dat is goed gekomen hoor!!! Nou en of!! Jeroen Poldervaart had alles goed onder controle... top!
- Oud-Beijerland

Van A tot Z een top bedrijf met top mensen.

Onze aanbevolen tegel leverancier van onze bouwer Lithos. de adviseur heeft ons geholpen met de keuzes en advies. De uitvoerder een duizendpoot die alles perfect gepland en georganiseerd heeft. De projectbegeleider die de een extra steun was om alles vlekkeloos te laten verlopen. Al met al een top prestatie met een top resultaat.
- Maassluis

Zoveel enthousiasme

Binnenkomst bij Lingen was al goed. Na kop goede koffie, werden we ontvangen door de adviseur. Hij was open en eerlijk en heeft ons alle ins and outs van het tegelwerk laten weten en zien. Uiteindelijk hebben we vijf uur gezeten en zijn naar huis gegaan met badkamer en toilet tegels en een vloer. Wat en genot dat nog de tijd wordt genomen voor een goed advies en ondanks dat het een project, het gesprek niet werd afgeraffeld. Van Lingen is niet de goedkoopste maar dat maken ze meer dan goed met de adviseur. Van Lingen ziet ons snel weer terug.
- Rijswijk

super ervaar en vriendelijk adviseur.

Ik was echt goed ontvangen en ik kreeg alle help die ik nodig had. Zeer zeer tevreden en echt een aanrader.
- Leiden

Afspraak maken >