De opstalverzekering bij verbouwingswerkzaamheden

vloertegels

De opstalverzekering bij verbouwingswerkzaamheden

En dan is het eindelijk zo ver. Je hebt genoeg gespaard voor de verbouwingswerkzaamheden van je woning. Je ziet jezelf al zien koken in je nieuwe hyper moderne keuken. De mooie marmerlook tegels die je voor dit doel kocht, liggen al een tijdje in de schuur op dit moment te wachten. Ook verheug je je op de warme zomerse avonden die je met je gezin op je gerestaureerde patio zal doorbrengen, terwijl je er van overtuigd bent dat de mooie verfkleur die je voor je woonkamer gekozen hebt, de koude winteravonden knusser zal maken. De kosten voor deze klus zijn nihil aangezien je man en zijn vrienden het schilderwerk voor hun rekening nemen.

Hoewel de aannemer en zijn team het werk enthousiast op de afgesproken datum aanvangen, verandert je droom al snel in een nachtmerrie. Een van de arbeiders struikelt bij het vervoeren van een paar tegels, waardoor hij zijn arm en een deel van de tegels breekt. Ook stoot hij een ladder omver tijdens deze manoeuvre, waardoor enkele ruiten barstten. Alsof het allemaal nog niet erg genoeg is, vernietigen aanhoudende zware regens vervolgens ook nog eens het metselwerk van je patio.

Wanneer het weer opklaart verschijnt je aannemer de eerste week sporadisch, waarna hij niet meer te bereiken is. Ook het schilderwerk stagneert, aangezien het volgen van de Champions League belangrijker is voor de mannen. Je besluit daarom zelf aan de slag te gaan. Veel meer kan er niet fout gaan, toch? Deze gedachte blijkt onterecht. Bij het openen van het verfblik verwond je jezelf. Dit is de druppel. Je bent er helemaal klaar mee. Mismoedig laat je een schaderapport opstellen waarmee je naar de verzekeringsmaatschappij stapt waarbij je een opstalverzekering hebt afgesloten. Met de vergoeding hoop je de opgelopen schade te dekken.

Dit artikel beschrijft aan de hand van bovenstaand scenario in hoeverre de opstalverzekering de veroorzaakte letsels en schade aan personen en zaken dekt.

Schade en letsels opgelopen voor en tijdens de bouwwerkzaamheden

Waarschijnlijk heb je bij de aankoop van je woning een opstalverzekering moeten afsluiten. Deze verzekering wordt door de bank verplicht gesteld ter dekking van de schade veroorzaakt aan het pand (en de overige opstallen op je terrein) tijdens de aflossingsperiode van je hypothecaire lening. Behalve dat je in geval van schade je woning weer kunt herstellen, is deze opstalverzekering een geruststelling voor de bank dat het geïnvesteerd kapitaal niet verloren gaat.

In ons voorbeeld liep de patio waterschade op en barstten er enkele ruiten van de schuur. Deze schade werd tijdens de verbouwingsperiode veroorzaakt. Alhoewel de opstalverzekering ook uitgebreide versies kent, hanteren de meeste verzekeringsmaatschappijen een beperking en uitsluiting van de risico’s waartegen je in deze restauratieperiode verzekerd bent. Men verzekerd dan alleen de schade die veroorzaakt wordt door storm, blikseminslag, brand en ontploffing. Indien de patio ook waterschade zou lijden als er niet aan verbouwd werd, zal de vergoeding daarom wel uitbetaald worden. Betreft het echter een nieuwbouw die niet op de lijst van objecten voorkomt die bij het sluiten van de verzekering op je terrein stonden, dan zal de afgelopen schade niet vergoed worden. De ruiten uit je schuur zijn sowieso niet verzekerd met de opstalverzekering, aangezien de schade tijdens de bouwwerkzaamheden werd veroorzaakt.

Vergoeding van letsel en schade aan personen en zaken gedurende de verbouwingsperiode

Verschillende verzekeringsmaatschappijen bieden een Construction Allriskverzekering (CAR-verzekering) aan. Met deze verzekering vergoed je alle eventuele letsels en schades aan personen en objecten die zich gedurende het bouw- of verbouwingsproces voordoen. De looptijd van deze verzekering is afhankelijk van de verbouwingsperiode.

Hoewel de aannemers in de meeste gevallen deze verzekering ook hebben afgesloten, is het toch aan te raden dat jij als opdrachtgever dit ook doet. Op die manier weet je zeker dat je bijvoorbeeld bij beschadiging van het dak van je buren door toedoen van een van de arbeiders, je de aansprakelijkheid daarvoor op je verzekeraar kan afwentelen. Ook de schade aan de ruiten, patio en de letsels van de arbeider en opdrachtgeefster uit ons voorbeeld worden door de CAR-verzekering vergoed.

Wat te doen bij wanprestatie van de aannemer

Indien de aannemer zich niet aan de gemaakte afspraken houdt, zal de opdrachtgeefster hem schriftelijk in gebreke moeten stellen. Daarmee stelt zij hem in de gelegenheid om alsnog aan zijn verplichtingen te voldoen. Levert hij ook nog ondeugdelijk werk op, dan kan ze hem of in de gelegenheid stellen veranderingen aan te brengen of deze op zijn kosten door een andere aannemer laten doen. Hieromtrent nemen partijen in de meeste gevallen clausules op in hun overeenkomst. Indien de aannemer zich na bemiddeling van een derde persoon toch niet houdt aan hetgeen overeengekomen was, dan kan de opdrachtgeefster zich wenden tot de civiele rechter. Zij kan dan eisen dat de aannemer
a) het werk op een behoorlijke manier voltooid,
b) de geleden schade vergoed (bijvoorbeeld doordat een andere aannemer het werk afmaakte) en
c) bij rechterlijk vonnis ontbinding vragen van de overeenkomst.

Aangezien deze procedure duur is, kan er een rechtsbijstandsverzekering worden afgesloten. De verzekering heeft dan ook een looptijd evenredig aan de periode van het bouwproces. Aangezien het drie maanden duurt voordat de verzekeraar alles afgehandeld heeft, is het aan te raden deze verzekering ruim voor het begin van de verbouwingswerkzaamheden af te sluiten.

Kortom, je bent dus pas echt volledig verzekerd als je naast de opstalverzekering ook een CAR-verzekering en een rechtsbijstandverzekering afsluit. Ook zaken als een uitvaartverzekering zijn van belang, bijvoorbeeld voor een uitvaart in Leiden. Neem daarom altijd tijdig contact op met je verzekeringsagent om je mogelijkheden te bespreken.

nieuwste blogs

metallook tegels

Metaallook tegels

Metaal, zeker zonder dikke laklaag, wordt snel geassocieerd met hard en koud. Waarom zou u dat op de vloer of de muur willen? Juist omdat het een prachtig, warm effect kan opleveren! Denkt u zich eens in wat een roestkleur met een ruimte doet!

Lees verder »
terrazzo tegels keramisch

Keramische terrazzo tegels

De terrazzo-look is helemaal terug in huis. Of u nu van een vleugje nostalgie in huis houdt of juist een moderne uitstraling aan het interieur wil geven, met deze tegel kunt u alle kanten op.

Lees verder »

Perfect

Een goede service en uitleg omtrent het assortiment ook behulpzaam bij het beste plannen van de te leveren tegels
- Capelle aan den IJssel

Goede voorlichting wat fundamenteel is om tot een juiste keus te komenn

Zeer prettig geholpen door professioneel personeel die alle voor en nadelen van het betreffende product met je doornemen. Dit alles geeft vertrouwen om tot een juiste keus te komen.
- Rhoon 15-10-2020

Top winkel met super service!

Super fijn geholpen in deze mooie winkel. Er werd goed met ons meegedacht en we mochten alles bekijken. Zeer professioneel personeel. Ook met de levering goed op de hoogte gehouden en konden altijd bellen voor informatie en advies. Ik zou Lingen Keramiek zeker aanraden en zou ook zeker terug gaan mocht ik weer een vloer nodig hebben.
- Vlaardingen

super

Op nazorg en garantie kan ik geen oordeel geven want een en ander is nog niet gelegd.
- Hendrik Ido Ambacht

Zeer klantvriendelijk geholpen.

goed ontvangen en professioneel voorgelicht en voldaan aan onze wensen.
- Hellevoetsluis