Picture
     

Vloertegels

Wat zijn keramische tegels?

Keramische tegels worden gemaakt van een mengsel van klei, zand, smeltmiddelen en eventueel kleurstoffen. Deze grondstoffen worden gemalen, gemengd en samengeperst in de benodigde dikte en afmeting . Hierna volgt een droogproces en daarna worden ze gebakken in een ovenstraat met een temperatuur van 1000-1250 graden. Bij geglazuurde tegels wordt voor het bakken de glazuurlaag aangebracht. Er zijn veel soorten keramische tegels, zoals geglazuurde en ongeglazuurde tegels.

Wat is het verschil tussen wand- en vloertegels?

Vloertegels zijn sterker en vaak ook dikker dan wandtegels. De basis (biscuitlaag) van een wandtegel wordt van een andere kleisoort gemaakt en is minder sterk. Bij geglazuurde tegels is het glazuur van een vloertegel ook harder dan van een wandtegel. Dit is natuurlijk belangrijk omdat een vloertegel een hogere slijtvastheid moet hebben dan een wandtegel.

Wat is het verschil tussen geglazuurde en ongeglazuurde tegels?

Geglazuurde tegels worden ook wel ‘verglaasde’ tegels genoemd. Geglazuurde tegels hebben op de biscuitlaag (basis van een tegel) een toplaag van glazuur. Als je een tegel van de zijkant bekijkt is dit duidelijk zichtbaar, 2 lagen, onderkant de biscuitlaag met daarop de glazuurlaag. Door dit glazuur wordt de tegel meer gehard en waterbestendig. Het type glazuur bepaald de eigenschap van de tegel. Het ene type is harder of slijtvaster dan de andere. De glazuurlaag kan gemaakt worden in alle kleuren, glans of mat en met verschillende designs / patronen. Ongeglazuurde tegels (‘onverglaasde‘ tegels) hebben dus geen glazuurlaag. De tegels hebben een natuurlijke uitstraling, meestal zonder patroon. De ongeglazuurde tegel kan compact zijn of poreus. Hoe hoger de vochtopname, hoe poreuzer de tegel is.

Wat zijn geglazuurde tegels?

Geglazuurde tegels hebben op de biscuitlaag (basis van een tegel) een toplaag van glazuur. Als je een tegel van de zijkant bekijkt is dit duidelijk zichtbaar, 2 lagen, onderkant de biscuitlaag met daarop de glazuurlaag. Door dit glazuur wordt de tegel meer gehard en waterbestendig. Het type glazuur bepaald de eigenschap van de tegel. Het ene type is harder of slijtvaster dan de andere. De glazuurlaag kan gemaakt worden in alle kleuren, glans of mat en met verschillende designs/patronen.

Wat zijn porcellanato tegels?

Porcellanato tegels worden net als andere keramische tegels (geglazuurd of ongeglazuurd) gemaakt van een mengsel van klei, zand, smeltmiddelen en eventueel kleurstoffen. Porcellanato is een manier van tegels bakken die pas later op gang kwam.  Porcellanato tegels worden onder een hogere druk geperst en op een hogere temperatuur gebakken dan bi- en monocottura (bicottura betekent letterlijk 2x gebakken en monocottura betekent letterlijk 1x gebakken). In de volksmond wordt pocellanato ook wel ‘dubbelhard gebakken’ genoemd. Doordat porcellanato onder een hogere druk geperst en een hogere tempratuur gebakken wordt, krijgt de porcellanato tegel een enorme hardheid en een zeer lage vochtopname. Hierdoor zijn deze tegels zeer geschikt voor drukbelopen ruimtes (winkelcentrum, vliegveld) en door de enorm lage vochtopname ook geschikt voor buiten (vorstvrij). Tegenwoordig worden porcellanato tegels vaak ook nog voorzien van een glazuurlaag om ze een specifieke kleur of dessin te geven.

Wat zijn gepolijste vloertegels?

Dit zijn glanzende vloertegels. Deze porcellanato tegels  worden aan de bovenzijde geschuurd totdat deze gaan glimmen. Een andere benaming voor gepolijste, hoogglans tegels is: Levigato, Lucidato (afhankelijk van het land van herkomst).

Wat betekent lappato of lappatta?

Dit zijn semi glanzende vloertegels. Deze porcellanato tegels  worden aan de bovenzijde licht geschuurd totdat deze een lichte glans krijgen.

Wat zijn slijtgroepen?

De indeling in slijtgroepen geldt met name voor geglazuurde tegels.
1/2. Slijtgevoelig. Alleen geschikt voor wanden.
3. Rustig gebruik. Ideaal voor badkamer, toilet e.d.
4. Normaal gebruik binnen. Ideaal voor woonkamer, keuken, hal, e.d.

Vanaf dat er porcellanato werd geproduceerd is hier een slijtgroep bijgekomen:
5. (Geglazuurd porcellanato)) Intensiever gebruik. Breed toepasbaar.
5. (Porcellanato) voor zeer intensief, breed gebruik. Deze tegels zijn ook vorstbestendig

Bij het zoeken naar een geschikt vloertegel voor een bepaalde ruimte is het dus belangrijk om u te laten adviseren in de keuze binnen de slijtklasse die u zoekt.

Kunnen wandtegels ook op de vloer?

Nee, wandtegels zijn minder sterk en hebben een onvoldoende harde glazuurlaag, waardoor in het gebruik de kans bestaat dat de tegels breken en/of dat er slijtplekken ontstaan.

Kunnen vloertegels ook tegen de wand?

Vloertegels kunnen goed op de wand verwerkt worden. Hiervoor is vaak wel een duurzamere lijm nodig en ook het verwerken van vloertegels op de wand is duurder dan wandtegels. Indien wand- en vloertegels in één vlak verwerkt moeten worden moet er op gelet worden dat de wand- en vloertegels dezelfde dikte hebben.

Wat zijn gerectificeerde tegels?

Bij gerectificeerde tegels worden de zijkanten van de tegels na het bakproces exact haaks geslepen. Doordat dit zeer nauwkeurig wordt uitgevoerd hebben alle tegels, volgens certificeringsnormen exact dezelfde maat. Dat houdt ook een nadeel in; er worden voor deze tegels namelijk zeer hoge eisen gesteld aan de vlakheid van de ondergrond.

Wat zijn gekalibreerde tegels?

Kalibreren wordt vaak verward met rectificeren. Kalibreren betekent dat tegels op gelijke dikte worden gezaagd. Dit is eigenlijk alleen van toepassing bij natuursteen.


8,3 146