Picture
     

Vloertegels

Wat zijn keramische tegels?

Keramische tegels worden gemaakt van een mengsel van klei, zand, smeltmiddelen en eventueel kleurstoffen. Deze grondstoffen worden gemalen, gemengd en samengeperst in de benodigde dikte en afmeting. Hierna volgt een droogproces en daarna worden ze gebakken in een ovenstraat met een temperatuur van 1.000-1.250 graden. Bij geglazuurde tegels wordt voor het bakken de glazuurlaag aangebracht. Er zijn veel soorten keramische tegels, zoals geglazuurde en ongeglazuurde tegels.

Wat is het verschil tussen wand- en vloertegels?

Vloertegels zijn sterker en vaak ook dikker dan wandtegels. De basis (biscuitlaag) van een wandtegel wordt van een andere kleisoort gemaakt en is minder sterk. Bij geglazuurde tegels is het glazuur van een vloertegel ook harder dan van een wandtegel. Dit is natuurlijk belangrijk omdat een vloertegel een hogere slijtvastheid moet hebben dan een wandtegel.

Wat is het verschil tussen geglazuurde en ongeglazuurde tegels?

Geglazuurde tegels worden ook wel ‘verglaasde’ tegels genoemd. Geglazuurde tegels hebben op de biscuitlaag (basis van een tegel) een toplaag van glazuur. Als je een tegel van de zijkant bekijkt is dit duidelijk zichtbaar, 2 lagen, onderkant de biscuitlaag met daarop de glazuurlaag. Door dit glazuur wordt de tegel meer gehard en waterbestendig. Het type glazuur bepaald de eigenschap van de tegel. Het ene type is harder of slijtvaster dan de andere. De glazuurlaag kan gemaakt worden in alle kleuren, glans of mat en met verschillende designs/patronen. Ongeglazuurde tegels (‘onverglaasde‘ tegels) hebben dus geen glazuurlaag. De tegels hebben een natuurlijke uitstraling, meestal zonder patroon. De ongeglazuurde tegel kan compact zijn of poreus. Hoe hoger de vochtopname, hoe poreuzer de tegel is.

Wat zijn geglazuurde tegels?

Geglazuurde tegels hebben op de biscuitlaag (basis van een tegel) een toplaag van glazuur. Als je een tegel van de zijkant bekijkt is dit duidelijk zichtbaar, 2 lagen, onderkant de biscuitlaag met daarop de glazuurlaag. Door dit glazuur wordt de tegel meer gehard en waterbestendig. Het type glazuur bepaald de eigenschap van de tegel. Het ene type is harder of slijtvaster dan de andere. De glazuurlaag kan gemaakt worden in alle kleuren, glans of mat en met verschillende designs/patronen.

Wat zijn porcellanato tegels?

Porcellanato tegels worden net als andere keramische tegels (geglazuurd of ongeglazuurd) gemaakt van een mengsel van klei, zand, smeltmiddelen en eventueel kleurstoffen. Porcellanato is een manier van tegels bakken die pas later op gang kwam.  Porcellanato tegels worden onder een hogere druk geperst en op een hogere temperatuur gebakken dan bi- en monocottura (bicottura betekent letterlijk 2x gebakken en monocottura betekent letterlijk 1x gebakken). In de volksmond wordt pocellanato ook wel ‘dubbelhard gebakken’ genoemd. Doordat porcellanato onder een hogere druk geperst en een hogere tempratuur gebakken wordt, krijgt de porcellanato tegel een enorme hardheid en een zeer lage vochtopname. Hierdoor zijn deze tegels zeer geschikt voor drukbelopen ruimtes (winkelcentrum, vliegveld) en door de enorm lage vochtopname ook geschikt voor buiten (vorstvrij). Tegenwoordig worden porcellanato tegels vaak ook nog voorzien van een glazuurlaag om ze een specifieke kleur of dessin te geven.

Wat zijn gepolijste vloertegels?

Dit zijn glanzende vloertegels. Deze porcellanato tegels  worden aan de bovenzijde geschuurd totdat deze gaan glimmen. Een andere benaming voor gepolijste, hoogglans tegels is: Levigato, Lucidato (afhankelijk van het land van herkomst).

Wat betekent lappato of lappatta?

Dit zijn semi glanzende vloertegels. Deze porcellanato tegels  worden aan de bovenzijde licht geschuurd totdat deze een lichte glans krijgen.

Wat zijn slijtgroepen?

De indeling in slijtgroepen geldt met name voor geglazuurde tegels. 1/2. Slijtgevoelig. Alleen geschikt voor wanden. 3. Rustig gebruik. Ideaal voor badkamer, toilet e.d. 4. Normaal gebruik binnen. Ideaal voor woonkamer, keuken, hal, e.d. Vanaf dat er porcellanato werd geproduceerd is hier een slijtgroep bijgekomen: 5. (Geglazuurd porcellanato)) Intensiever gebruik. Breed toepasbaar. 5. (Porcellanato) voor zeer intensief, breed gebruik. Deze tegels zijn ook vorstbestendig Bij het zoeken naar een geschikt vloertegel voor een bepaalde ruimte is het dus belangrijk om u te laten adviseren in de keuze binnen de slijtklasse die u zoekt.

Kunnen wandtegels ook op de vloer?

Nee, wandtegels zijn minder sterk en hebben een onvoldoende harde glazuurlaag, waardoor in het gebruik de kans bestaat dat de tegels breken en/of dat er slijtplekken ontstaan.

Kunnen vloertegels ook tegen de wand?

Vloertegels kunnen goed op de wand verwerkt worden. Hiervoor is vaak wel een duurzamere lijm nodig en ook het verwerken van vloertegels op de wand is duurder dan wandtegels. Indien wand- en vloertegels in één vlak verwerkt moeten worden moet er op gelet worden dat de wand- en vloertegels dezelfde dikte hebben.

Wat zijn gerectificeerde tegels?

Bij gerectificeerde tegels worden de zijkanten van de tegels na het bakproces exact haaks geslepen. Doordat dit zeer nauwkeurig wordt uitgevoerd hebben alle tegels, volgens certificeringsnormen exact dezelfde maat. Dat houdt ook een nadeel in; er worden voor deze tegels namelijk zeer hoge eisen gesteld aan de vlakheid van de ondergrond.

Wat zijn gekalibreerde tegels?

Kalibreren wordt vaak verward met rectificeren. Kalibreren betekent dat tegels op gelijke dikte worden gezaagd. Dit is eigenlijk alleen van toepassing bij natuursteen.

Kunnen de vloertegels ook buiten verwerkt worden?

Voor het buiten verwerken van vloertegels is het belangrijk dat deze vorstvrij zijn. Porcellanato-tegels zijn hier dus zeer geschikt voor. Deze tegels hebben namelijk een zeer lage vochtopname. Deze porcellanato-tegels met een dikte van gemiddeld 1 cm kunnen alleen verwerkt worden op een onderheid terras. Het is aan te raden om de kleur van de vloertegels voor buiten niet te donker te kiezen. Zwart, antracietgrijs houden warmte vast, hierdoor worden deze vloertegels in de zon heel warm en kun je er dus niet met blote voeten op lopen. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om te kiezen voor een tegel die niet te glad is, een vloertegel met een antislip-waarde. Bij het verwerken van vloertegels, buiten op een terras, balkon, is het belangrijk om voldoende afschot aan te brengen. Het water moet goed weglopen. Vanwege weersinvloeden is een terras of balkon betegelen altijd kwetsbaar. Het advies is om hier een systeem te gebruiken wat bescherming biedt. Tegenwoordig zijn er ook vloertegels die aan de onderzijde worden opgedikt, zodat ze een dikte van ± 3-4cm krijgen waardoor deze tegels ook in het zand verwerkt kunnen worden. Wij adviseren u graag bij het maken van een tegelkeuze voor buiten en het kiezen van de juiste verwerkingsmethode.

Zijn alle vloertegels geschikt voor vloerverwarming?

In ons assortiment hebben we alleen vloertegels die geschikt zijn voor vloerverwarming. Vloertegels zijn uitermate geschikt voor vloerverwarming omdat ze een goede warmtegeleiding hebben. Hierdoor is het rendement van de vloerverwarming optimaal!

Zijn PVC-vloeren geschikt voor vloerverwarming?

PVC-vloeren zijn ook geschikt voor vloerverwarming welke in de dekvloer ligt. De PVC-vloeren bestaan uit een dunne kunststof laag waardoor ze relatief weinig warmte tegenhouden. Bovendien is er ook geen ondervloer vereist voor PVC-vloeren, want PVC wordt direct verlijmd op uw betonnen vloer. Het is af te raden om PVC te leggen op een vloerverwarming welke is ingeslepen. De buizen van de vloerverwarming liggen dan te dicht onder het PVC waardoor dit zichtbaar wordt.

Is laminaat geschikt voor vloerverwarming?

Laminaat kunt u combineren met vloerverwarming, echter moet u wel op een aantal zaken letten. De ondervloer moet niet te veel warmteweerstand (R) hebben. Wanneer dit te hoog is zal de vloer niet of te langzaam warm worden. Daarnaast moet het laminaat niet te dik zijn, dan wordt de warmte te veel geïsoleerd waardoor er te weinig warmte afgifte zal zijn.

Waar maak ik tegels mee schoon?

Tegels kunt u het best schoonmaken met materialen van Moeller Stone Care. Klik op de deze link voor meer informatie.  

Wat is een cementsluier en wanneer en hoe verwijder je dit?

Cementsluier ontstaat wanneer de tegels zijn gevoegd. Op de tegels blijft een laag over van voegsel en dit wordt cementsluier genoemd. Dit kunt u verwijderen met R159 van Moeller Stone Care. Zorg ervoor dat u niet direct na het invoegen van de tegels met R159 gaat beginnen!  

Kunnen er ook vlekken in keramische tegels trekken?

Er kunnen geen vlekken in keramische tegels trekken. Dit is het grote voordeel van een keramische vloertegel. Wel zou u bij gepolijste keramische tegels voorzichtig moeten zijn. Door het polijsten van vloertegels kan de toplaag "open" gaan staan. Deze zou u kunnen impregneren met materialen van Moeller Stone Care, deze zijn verkrijgbaar bij Lingen Keramiek.

Welk onderhoudsmiddel is het beste voor keramische tegels?

Dit ligt er aan wat voor keramische tegels het zijn. Verglaasde of onverglaasde tegels? Deze zijn het beste te onderhouden met de materialen van Moeller Stone Care, verkrijgbaar bij Lingen Keramiek.

Moet je keramische vloertegels impregneren?

Keramische vloertegels zou u niet hoeven te impregneren. Deze worden zo gebakken dat zij niet poreus zijn. Indien vloertegels van natuursteen zijn dan hebben zij wel extra onderhoud nodig. U dient hiervoor uw natuursteenleverancier te raadplegen.

Wanneer is een wand- of vloertegel goed te verwerken?

De ondergrond waarop betegeld wordt, dient voldoende vormstabiel, druk- en trekvast, duurzaam droog en vrij van vuil, scheidingsmiddelen en scheuren te zijn. Het (rest)vochtpercentage van de ondergrond is sterk van invloed op de kwaliteit en de levensduur van zowel de verlijming als de voegen. Een te hoog vochtpercentage kan leiden tot een zwakke verlijming, met loslaten van de tegels tot gevolg en het verkleuren of uitbloeien van de voegen. Daarnaast is de omgevingstemperatuur belangrijk en dat de juiste verwerkingsmaterialen worden gebruikt.

Welke lijm is geschikt voor vloertegels?

Vloertegels worden verlijmd met poeder- en of dikbedlijm verwerkt, hierbij is wel de ruimte ( binnen of buitenshuis ), ondergrond en het formaat van belang.

Wat is strokend verwerken van wand- en vloertegels?

Bij strokend tegelwerk lopen de voeglijnen van de wandtegels door in de voeglijnen van de vloertegels.


8,4 166