Picture
     

PVC

Wat geeft het beste rendement met vloerverwarming: tegels, pvc of laminaat?

Tegels geven het beste redement met vloerverwarming. Hierna komt het PVC. Laminaat en hout zullen eerder isoleren dan geleiden.

Wat is er eigenlijk zo bijzonder aan een vloer met visgraatmotief?

Een vloer met visgraatmotief is een chique en mooi alternatief voor een rechttoe-rechtaan gelegde vloer. Daarnaast heeft een visgraat vloer nog andere voordelen:

  • Een visgraatmotief is zo tijdloos at het alle interieurtrends overleefd.
  • Een visgraatmotief past in ieder interieurstijl.

Kun je ook een PVC-vloer in visgraat patroon met een bies leggen?

In principe kan elke plak-PVC-vloer in visgraat gelegd worden, alleen zijn veel pvc stroken daar te groot voor. In ons assortiment hebben wij hier speciale vloeren voor, zodat u echt de look krijgt van een visgraatvloer. Wij raden het af om dit patroon zelf te leggen omdat iedere millimeter verschil in het begin van de vloer, uiteindelijk een paar centimeter verschil wordt. Onze specialisten leggen deze vloer graag voor u!

Moeten de pakken met PVC-vloer acclimatiseren en zo ja, hoe lang?

Ja, dat moet zeker! Ons advies is om de pakken met PVC 48 uur voordat u begint met leggen in de ruimte te leggen waarin de PVC-vloer uiteindelijk gelegd gaat worden. De basis van klik-PVC is een houtmateriaal, zoals spaanplaat of MDF. Dit betekent dus dat een PVC-klikvloer minstens net zoveel krimpt en uitzet als een houten vloer en dat het belangrijk is dat deze goed acclimatiseert.

Wat is de beste kamertemperatuur die ik aan moet houden met het leggen?

De PVC-vloer moet minimaal 48 uur voor het leggen in de gesloten verpakking acclimatiseren in de ruimte waar de vloer gelegd gaat worden. Leg de pakken horizontaal met enige tussenruimte neer en zet ze nooit overeind tegen de wand om doorbuigen van de PVC-stroken te voorkomen.

De temperatuur tijdens het acclimatiseren en het leggen moet tussen de 15°C en 20°C zijn en de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 65%, om te voorkomen dat de vloer na het leggen teveel gaat werken.

Ook een goed geacclimatiseerde vloer blijft een product dat gedurende de gehele levensduur blijft krimpen en uitzetten onder invloed van temperatuursveranderingen. Over het algemeen zal de lagere luchtvochtigheid in het stookseizoen ervoor zorgen dat de vloer krimpt, waarbij deze in de lengte vaak weer uit gaat zetten.
Zorg dus bij PVC-vloeren altijd voor voldoende ruimte van de vloer ten opzichte van muren, wanden en andere vaste objecten.

Waar moet de ondergrond voor een PVC-vloer aan voldoen?

Of het nu om een nieuwbouwwoning of een bestaande woning gaat, er moet op de volgende punten gelet worden:

  • De ondergrond moet blijvend droog zijn, wat inhoudt dat er geen restvocht in de ondergrond mag zitten. Bij het plaatsen van PVC op een betonvloer mag het maximale vochtpercentage 2 CM% zijn (bij vloerverwarming of -koeling maximaal 1,5 CM%) en bij anhydrietvloeren maximaal 0,5 CM% (bij vloerverwarming of -koeling 0,2 CM%). Wanneer een ondergrond hieraan voldoet dan is een primer (bij verlijming) of een dampdichte ondervloer (bij klikvloeren) voldoende om de vorming van condens onder de vloer te voorkomen.
  • Een egale ondergrond is belangrijk om beweging en vering in de vloer te voorkomen. Bij beweging in de klikvloer kan de klikverbinding kapot gaan of gaan kraken. Oneffenheden in de ondergrond kunnen bij een PVC doortekenen en er zal dan geëgaliseerd dienen te worden. Bij een klikvloer kunnen kleine oneffenheden opgevangen worden door een zachtboard ondervloer te gebruiken, bij grotere oneffenheden is ook bij klikvloeren egalisatie noodzakelijk.
  • De ondergrond dient schoon te zijn. Kleine cementkorrels of steentjes kunnen zorgen voor doortekening bij PVC vloeren of voor kraakgeluiden en vering in een klikvloer en vuil kan een goede hechting van plak-PVC.
  • Tenslotte moet de ondervloerconstructie voldoende draagkrachtig zijn. Een betonvloer mag bijvoorbeeld niet te zacht zijn en een houten ondervloer mag niet veren.

Kan er een PVC-vloer gelijmd worden op een anhydrietvloer?

De plakstroken kunnen niet verlijmd worden op een afgewerkte anhydrietvloer, want een afgewerkte anhydrietvloer neemt geen vocht op. De anhydrietvloer zal eerst moeten worden geschuurd. Daarna goed stofvrij maken en vervolgens primeren en egaliseren, zodat de egaline zorgt voor de hechting van de lijm.

Hoeveel werkt een PVC-vloer?

Dit is geheel afhankelijk van het soort ruimte (qua (lucht)vochtigheid) en het patroon, maar gemiddeld is dit 0.2% tot 1%.

Kan ik een PVC-strook later nog verwijderen/vervangen?

Ja, een PVC-strook kan altijd verwijderd worden, mits deze goed voorverwarmd wordt met behulp van bijvoorbeeld een föhn.

Moet ik nog aanpassingen doen aan het meubilair?

Wij adviseren viltjes te plaatsen onder stoelpoten en dergelijke: meubels die vaak verschoven worden.

Hoe onderhoud ik mijn nieuwe PVC-vloer?

Het onderhoud aan uw PVC-vloer is eenvoudig: vegen of stofzuigen en dweilen met een uitgewrongen dweil met eventueel een reinigingsmiddel voor PVC.

Er is een strook beschadigd, hoe kan ik deze vervangen?

Bij een klik-PVC-vloer moet u vanaf de eerste rij de stroken verwijderen tot u bij de beschadigde strook bent. Deze vervangt u vervolgens voor een nieuwe strook, waarna u de verwijderde stroken weer teruglegt.
Bij plak-PVC kunt u de strook verwarmen met een föhn, waarna deze los gehaald kan worden. Vervolgens kan er een nieuwe strook ingeplakt worden.

Is een PVC-vloer krasvast?

Laminaat is een zachtere vloer dan PVC maar ondanks de hoge slijtvastheid is ook PVC niet onverwoestbaar Wanneer er een scherp voorwerp met druk over de vloer verplaatst wordt kunnen er ook in krassen of beschadigingen ontstaan.

Hoe voorkom ik slijtage van de PVC-vloer?

Zorg voor meubelviltjes onder alle meubels en zorg dat bureaustoelen voorzien zijn van wieltjes voor harde vloerbedekking. Belangrijk is het daarnaast om bij alle buitendeuren een goede schoonloopmatten te hebben liggen.

Waar moet ik rekening mee houden bij het plaatsen van vloerverwarming in combinatie met PVC?

Er moet een constante temperatuur worden aangehouden van 19 graden vòòr het egaliseren en drie weken ná het egaliseren. Daarna kunt u de temperatuur langzaam opvoeren naar 20 tot 21 graden. Dit is om scheuren in de egaline te voorkomen.

We willen een PVC-vloer leggen op een bestaande vloerverwarming, wat moeten we doen?

De ondergrond primeren en egaliseren.

Kan een PVC-vloer ook op een vloerkoelingssysteem?

Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van systemen die vloerverwarming en -koeling combineren en er zijn nogal wat vragen rondom het leggen van PVC-vloeren op deze vloerkoeling vanwege het gevaar op condensvorming. Maar omdat de PVC-stroken heel goed warmte en koelte opnemen èn doorgeven, maar daarnaast niet isoleren, kan PVC prima gebruikt worden in combinatie met een vloerkoelingssysteem.
Een voorwaarde is wel dat het vloerkoelingssysteem ten allen tijden een hogere temperatuur moet hebben dan de condensatietemperatuur. Er zijn systemen die dit automatisch bijhouden, maar dit is niet altijd het geval.

Waaraan moet mijn ondervloer voldoen?

De ondervloer moet voldoende droog, schoon, glad en stabiel zijn.

Kan een PVC-vloer rechtstreeks op een tegel-/plavuizen vloer geplaatst worden?

Nee, een tegel- of plavuizenvloer is zonder ondervloer niet voldoende vlak om een goed resultaat te kunnen bereiken. Er zijn speciale ondervloeren die geschikt zijn om eerst over een houtenvloer of plavuizen vloer heen te leggen. Vervolgens kan hier dan het PVC op gelegd worden.

Is bij een klik-PVC-vloer altijd een ondervloer nodig?

Het is aan te raden altijd een ondervloer te gebruiken, zodat de PVC-vloer niet kan gaan glijden.

Kan een PVC-vloer over vinyl of linoleum gelegd worden?

Jazeker, mits de juiste ondervloer er op gelegd wordt.

Kunnen we beter een plak-PVC-vloer of een klik-PVC-vloer nemen?

Een klik-PVC-vloer is makkelijker te leggen dankzij het kliksysteem. Een plak-PVC-vloer is goedkoper in de aanschaf, maar een klik-PVC-vloer is weer goedkoper in het leggen. Bij een plak-PVC-vloer moet namelijk vrijwel altijd geëgaliseerd worden om het beste resultaat te krijgen. Dit is zowel in de aanschaf van de legmaterialen als in de arbeid duurder dan het leggen van een klik-PVC-vloer op een ondervloer.
Een klik-PVC-vloer kunt u makkelijker vervangen en nadenvrij leggen.
Voor vochtige ruimtes is een klik-PVC-vloer beter geschikt omdat bij een plak-PVC-vloer de gebruikte lijm kan gaan verzepen, waardoor er stroken los kunnen komen.

Wat zijn de voor- en nadelen van PVC-vloeren ten opzichte van hout- en laminaat vloeren?

PVC-vloeren…
- zijn stiller en dempen het geluid beter
- voelen warmer en comfortabeler aan
- zijn meer geschikt voor vloerverwarming
- zijn beter bestand tegen schade
- zijn makkelijker te vervangen (individuele stroken)
- zijn makkelijker in onderhoud
- zijn beter bestand tegen vocht

PVC-vloeren…
- zijn duurder dan een laminaat vloer
- kunnen snel krassen bij de goedkopere PVC-vloer varianten, vooral bij een dunne toplaag (<0.3mm)
- kunnen gaan kieren bij niet goede acclimatisering of grote temperatuurschommelingen
- plak-PVC is bijna niet te leggen voor de doe-het-zelver

Is een PVC-vloer geschikt voor appartementen?

Een aantal PVC-vloeren zijn bijzonder geschikt voor in appartementen waar een 10dB geluidsreductie vereist is. Deze kunnen namelijk zwevend geplaatst worden en halen een geluidsreductie van 10dB i.c.m. de juiste ondervloer.

Zijn PVC-vloeren geschikt voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer, het toilet?

Ja, PVC-vloeren kunnen tegen vocht, mits ze niet te lang in aanraking komen met water. Ze zijn dus geschikt voor de badkamer, het toilet of de keuken, mits er niet te lang water op de vloer blijft staan.

Is er bij PVC-vloeren kans op naadvorming?

Bij een klik-PVC-vloer is er geen kans op naadvorming. Dit omdat alle stroken onderling met elkaar zijn verbonden via het kliksysteem.
Bij een plak-PVC-vloer bestaat de kans op naadvorming wanneer de ondergrond werkt, zoals bij een houten ondergrond, een nieuwbouw ondergrond waar het bouwvocht nog niet volledig uit is getrokken of andere typen werkende ondergronden.

Hoe kun je de kwaliteit van een PVC-vloer bepalen?

Om PVC-vloeren te kunnen vergelijken is het belangrijk te weten welke zaken belangrijk zijn voor de kwaliteit van en te onderkennen welke eigenschappen van de vloer je moet vergelijken om deze kwaliteit te kunnen beoordelen. De levensduur van een PVC-vloer wordt bepaald door een aantal zaken, die uiteindelijk worden samengevat in een gebruiksklasse. Belangrijk voor een lange levensduur is, naast het juiste onderhoud, dat de vloer slijtvast is, geen naden trekt en vochtbestendig is. Om deze punten te vergelijken moet de vloer beoordeeld worden op:
- Slijtwaarde toplaag
De slijtwaarde van een PVC-vloer wordt deels bepaald door de dikte van de toplaag.
- Sterkte klikverbinding (klik-PVC) of juiste lijm (plak-PVC)
De sterkte van de klikverbinding is van grote invloed op de levensduur van de vloer, omdat deze er voor zorgt dat de naden van de klik-PVC-vloer ook na jaren gebruik nog steeds goed dicht       zitten.
- Bij plak-PVC is de verlijming bepalend om naadvorming te voorkomen.
- Wanneer de naden van een PVC-vloer open gaan staan treedt versnelde slijtage op aan de randen van de stroken en wordt daarnaast het risico van indringend vocht groter.
- Vochtresistentie HDF-kern (klik-PVC)
Indringend vocht in een klik-PVC-vloer met een HDF-kern zorgt er voor dat het kernmateriaal gaat zwellen en dat naden omhoog gaan staan, waardoor een versnelde slijtage van de vloer plaats vindt.

Ik heb een allergie, kan ik dan wel een PVC-vloer nemen?

Het longfonds adviseert voor astmapatiënten het gebruik van harde vloerbedekking en adviseert zelfs specifiek laminaat- en PVC-vloeren. Doordat de toplaag van een PVC-vloer niet poreus en geheel gesloten is kunnen stofdeeltjes zich niet hechten aan de vloer.

Wat is het verschil tussen PVC en vinyl?

Er is geen verschil. PVC is de afkorting voor Poly Vinyl Chloride en wordt in de volksmond dus vaak vinyl genoemd.

Wat doet mijn PVC-vloer bij hoge temperaturen?

Een PVC-vloer wordt zacht bij zeer hoge temperaturen van boven de 60 graden, of door het blootstellen aan langdurig zonlicht. Het is daarom verstandig om uw vloer niet te lang bloot te stellen aan te hoge temperaturen. Bij een klik-PVC-vloer kunnen de planken omhoog komen als gevolg van de hitte. Vaak buigen ze weer terug naar de oude vorm als zij zijn afgekoeld. Het is verstandig om de gordijnen te sluiten bij afwezigheid, zodat langdurig fel zonlicht wordt vermeden.


8,4 166