Picture
     

Projecten

Een nieuwe woning, of een verbouwing aan een woning is geen kleinigheid. Een groot aantal keuzes, maakt het vaak een veelomvattend project. Voor uw gemak en voor het maken van een weloverwogen beslissing, hebben wij vragen die ons regelmatig worden gesteld op een rijtje gezet. Mocht het antwoord op uw vraag er niet bij staan, neem dan gerust contact met ons op via onze contactpagina of maak een afspraak. Aarzel nooit om ons een vraag of probleem voor te leggen. Het is ons vak u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Vaak wordt tegelwerk afgebeeld waarvan de voegen van de wandtegels doorlopen in de voegen van de vloertegels. Kan dit altijd?

In de eerste plaats moet de maat van de vloertegels afgestemd zijn op de maat van de wandtegels. Daarnaast is strokend verwerken alleen mooi in een vierkante of rechthoekige ruimte, zonder bad, douchebak, scheidingswandjes en/of ramen. Door het strokend verwerken is het niet mogelijk de tegelverdeling aan deze elementen aan te passen, waardoor bijna altijd, op in het zicht vallende plaatsen, snijstukken kleiner dan een halve tegel ontstaan. Dit effect wordt versterkt doordat steeds vaker grootformaat tegels worden toegepast. Het uiteindelijke resultaat valt daarom erg tegen. Een alternatief is het diagonaal verwerken van de vloertegels. Dit geeft een rijkere uitstraling door het ontbreken van smalle snijstroken.

Er wordt soms gesproken over gerectificeerde tegels. Wat houdt dit in?

Bij gerectificeerde tegels worden de zijkanten van de tegels na het bakproces exact haaks geslepen. Doordat dit zeer nauwkeurig wordt uitgevoerd hebben alle tegels, volgens certificeringsnormen exact dezelfde maat. Dat houdt ook een nadeel in. Er worden voor deze tegels namelijk zeer hoge eisen gesteld aan de vlakheid van de ondergrond. In de praktijk is de ondergrond bij projectmatige woningbouw onvoldoende vlak. Doordat de zijkanten van de tegels haaks zijn, tekent dit duidelijk af, waardoor een deel van het bedoelde resultaat verloren gaat. Ook zijn zowel de tegels als het aanbrengen ervan belangrijk duurder dan niet gerectificeerde tegels.

Wij willen graag na oplevering een vloer in de hal aanbrengen die doorloopt in het toilet. De vloertegels in het toilet kunnen dus vervallen. Kan dit?

Om aan de volledige GIW-garantie te kunnen voldoen moet het toilet geheel betegeld worden. Ook moet er een vlakke ondergrond zijn voor het monteren van de toiletpot. In overleg met de kopersbegeleid(st)er van het project kan dit vaak geregeld worden, mits er gekozen is voor een wandcloset.

Wij willen graag langs de rand van het bad een decorstrip laten verwerken, maar dit kan niet. Waarom niet?

Bij elk project wordt de bouw volgens een vastgestelde werkvolgorde uitgevoerd. Deze volgorde houdt ondermeer in dat het bad geplaatst wordt, nadat de wandtegels zijn aangebracht. Als de hoogte van de strip gerelateerd wordt aan een element wat nog niet aangebracht is ontbreekt dus de mogelijkheid dit zo uit te voeren.

De voegen van de vloertegels kunnen in een project alleen in grijs of antraciet worden uitgevoerd. Waarom?

Nadat het tegelwerk is aangebracht en gevoegd, worden (in een project) nog talloze werkzaamheden in de badkamer uitgevoerd. Hierbij is het onvermijdbaar dat door bouwvuil en werkschoenen de voegen met vuil belast worden. Bij lichte voegen ontstaan daardoor verkleuringen die niet meer door reinigen te verwijderen zijn.

Kan er in de badkamer natuursteen verwerkt worden?

De afwerkingen in de badkamer staan onder invloed van logen (shampoo, zeep) en zuren (reinigingsmiddelen). Natuursteen is hier zeer gevoelig voor en moet daarom intensief beschermd worden, iets wat in de loop van de tijd vaak verwaterd. Daarnaast zijn veel natuursteensoorten niet waterdicht, waardoor het tegelwerk niet onder garantie kan worden aangebracht. Door ons wordt daarom geen natuursteen in projecten verwerkt.

In modebladen zien we vaak dat de vloertegel ook op de wand wordt verwerkt. Kan dit?

Vloertegels kunnen goed op de wand verwerkt worden. Hiervoor is vaak wel een duurzamere lijm nodig en ook het verwerken van vloertegels op de wand is duurder dan wandtegels. Indien wand- en vloertegels in één vlak verwerkt moeten worden moet er op gelet worden dat de wand- en vloertegels dezelfde dikte hebben.

Kunnen er ook wandtegels op de vloer verwerkt worden?

Nee, wandtegels zijn minder sterk en hebben een onvoldoende harde glazuurlaag, waardoor in het gebruik de kans bestaat dat de tegels breken en/of dat er slijtplekken ontstaan.

Kan er een hele tegel bij het plafond?

Tegelwerk is optisch het mooist als er nergens snijstukken voorkomen die kleiner zijn dan een halve tegel. In vrijwel alle bestekken wordt dit ook door de architect als eis omschreven. Als de tegelzetter bij het plafond een hele tegel verwerkt kan het gevolg zijn dat op andere plaatsen kleine snijstukken ontstaan. Bovendien kan het plafond binnen de toegestane maattoleranties niet geheel recht lopen. Het verwerken van een hele rij tegels langs het plafond accentueert dit. Het is daarom veel fraaier de wandtegels langs het plafond op maat te laten snijden.

Waarom kunnen geen grote vloertegels gebruikt worden bij het aanleggen van een easydrain in de badkamer?

Bij het toepassen van een easydrain, maar ook bij een traditionele afvoerput, moeten de vloertegels op afschot gelegd worden om er voor te zorgen dat het water naar de afvoer loopt. De vloer moet als het ware glooiend aangebracht worden. Met grote vloertegels, ofwel grote vlakke platen, lukt dat niet. Toch kunnen wij vaak een oplossing aandragen. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen het douchegedeelte enigszins verdiept aan te laten brengen, of een kunststeen dorpel als waterkering tussen de vloertegels op te laten nemen.


8,4 166