Picture
     
Houten vloeren

Lamelparket

Een parketvloer die niet werkt, geschikt is voor vloerverwarming en ook nog eens heel aantrekkelijk is geprijsd. We vertellen u graag over onze lamelparketvloeren.

Een parketvloer die nauwelijks werkt

Het lamelparket uit de collectie van Lingen Keramiek bestaat over het algemeen uit drie lagen hout. Meestal zijn de onderste en de middelste laag gemaakt van populierenhout en de toplaag van eiken. De lagen zijn dwars op elkaar verlijmd; de onderste en de bovenste laag in de lengterichting en de middelste laag in de breedterichting. Omdat hout voornamelijk in de breedte “werkt” is het resultaat hiervan dat de verschillende lagen tegen elkaar in werken. Hierdoor ligt het hout nagenoeg stil en heeft lamelparket ten opzichte van massieve vloerdelen veel minder last van krimp en uitzet tijdens wisselende luchtvochtigheden. Dat maakt dit een heel stabiele vloer.

lamelparket

Prijstechnisch aantrekkelijk

Nog een voordeel van lamelparket is de prijs: ten opzichte van een massieve houten vloer is lamelparket een stuk goedkoper. Doordat er op het gemiddelde lamelparket een drie millimeter dikke eiken toplaag zit, is deze plank veel prijsvriendelijker, terwijl er geen verschil is in levensduur.

Plakken of klikken

Er bestaan twee typen lamelparket: parket dat moet worden gelijmd en parket dat werkt met een kliksysteem.

Het grootse deel van het lamelparket is voorzien van een lijmsysteem. Dit houdt in dat de planken rondom voorzien zijn van een mes- en groefverbinding. In deze verbinding spuit men “nadenlijm”, vervolgens plaatst men de delen in elkaar.

Het kliksysteem is voorzien van een lepel en groef, waardoor er geen lijm nodig is bij het plaatsen van de vloer. De lepel en groef vallen in elkaar, zoals ook bij kliklaminaat gebruikelijk is. Het voordeel hiervan is dat u het lamelparket kunt demonteren en verhuizen, mocht dat nodig zijn. Bij een gelijmd lamelparket is dit niet mogelijk.

Verschillende afwerkingen van lamelparket

Met de keuze voor lamelparket bent u er nog niet. Er zijn volop mogelijkheden wat betreft de afwerking. We vertellen u er graag meer over.

Olie

Bij een kant-en-klaar geolied lamelparket hoeft u direct na het leggen niets meer te doen. De vloer is in de fabriek al van een masterolielaag voorzien. Bij het gebruik van de juiste onderhoudsmiddelen beperkt het onderhoud van een geoliede vloer zich tot het eens per jaar plaatselijk bij-oliën van de druk belopen delen. Er hoeft dus niets geschuurd te worden.

Was

Vloeren die in de parketwas zijn gezet, hoeven net als een geoliede vloer niet geschuurd te worden. Was is wel lastiger aan te brengen dan parketolie. Omdat het aanbrengen van was arbeidsintensiever is dan het aanbrengen van olie kiest men in de praktijk vaak voor een olievloer.

Borstelen

Bij het borstelen van een parketvloer wordt de plank met een grote draaiende stalen borstel in de lengterichting bewerkt. De vloer verhardt zodoende, doordat de zachte delen eruit zijn geborsteld. Door het borstelen wordt ook de structuur van het hout verduidelijkt.

Roken

Door een vloer te roken krijgt hij een natuurlijke, donkerdere uitstraling en wordt de aanblik van het oppervlak iets onregelmatiger. Het roken gebeurt door de vloer bloot te stellen aan ammoniakdampen. Het looizuur in het hout loopt hierdoor terug.

Handschrapen

Om een vloer de uitstraling van een middeleeuwse vloer te geven, wordt de vloer hand-geschraapt. Tijdens dit proces worden de zachtere delen van het hout in de lengterichting van de plank uit de vloer geschraapt. Het licht golvende oppervlak dat zo ontstaat, zorgt ervoor dat de vloer aan een middeleeuwse parketvloer doet denken.

Verouderen

Bij het verouderen van een parketvloer worden op willekeurige plaatsen, per plank, deukjes aangebracht. Het grote voordeel van een verouderde parketvloer is, naast de authentieke uitstraling, het feit dat men minder voorzichtig hoeft te zijn met de vloer, omdat er immers bij aanvang van het gebruik al deukjes in de vloer zitten.

Lamelparket op vloerverwarming

Niet alle soorten houten vloeren zijn geschikt om op vloerverwarming te leggen. Lamelparket is uitermate geschikt om op vloerverwarming te leggen en massief parket is niet geschikt om op vloerverwarming te leggen. Dit komt omdat bij vloerverwarming de vloeren meer dan gemiddeld werken door de temperatuurverschillen. Bij lamelparket wordt het werken grotendeels opgevangen door de kruislingse verlijming van het hout. Bij massief parket gebeurt dit niet. Ook heeft massief parket meestal een te hoge R-waarde.

De R-waarde

De R-waarde (thermische weestand) van parket is een getal dat aangeeft hoe goed of slecht het parket warmte geleidt . Hoe lager de R-waarde van het parket des te beter het parket warmte geleidt. Bij vloerverwarming moet dit getal zo laag mogelijk zijn, om zo snel mogelijk de warmte van de verwarming door te geven aan de ruimte.

Bij lamelparket op vloerverwarming maken we een scheiding in hoofd- en bijverwarming. Vloerverwarming als hoofdverwarming is een systeem waarbij alleen gebruik gemaakt wordt van vloerverwarming om een ruimte te verwarmen. Vloerverwarming in de vorm van bijverwarming is een systeem waarbij naast de vloerverwarming ook radiatoren aanwezig zijn in de ruimte.
Bij hoofdverwarming dient de maximale R-waarde van parket en ondervloer/lijmlaag kleiner te zijn dan 0,13 m2.K/W
Bij bijverwarming dient de maximale R-waarde van parket en ondervloer/lijmlaag kleiner te zijn dan 0,18 m2.K/W

Komt u ook naar één van onze showrooms?

Wilt u ons assortiment lamelparket met eigen ogen zien om zo een goede keuze te kunnen maken? Kom dan langs in een van onze showrooms in Capelle aan den IJssel of Leiden. Onze adviseurs vertellen u graag over alle mogelijkheden en kunnen u adviseren over de vloer die het beste bij uw woonsituatie past. U kunt eenvoudig online een afspraak maken.


8,4 166