Picture
     
Hoe maak je een woning duurzaam?

Hoe maak je een woning duurzaam?

Een woning duurzaam maken heeft veel voordelen. Allereerst bespaar je ermee op de energierekening. Daarnaast geeft het (sommigen) een fijn gevoel om in een ‘groen’ huis te wonen. En door de ingrepen wordt de woning ook nog eens meer waard. Er zijn diverse manieren om jouw huis duurzaam te maken. Dat begint met een goede wand- en vloerisolatie. Vooral daarmee hebben andere duurzame maatregelen ook effect. Over de ingrepen die je kunt doen, de kosten en de besparing die deze opleveren, lees je in dit artikel meer.

De muren isoleren

Een slecht geïsoleerde eengezinswoning verbruikt jaarlijks veel meer gas dan een woning die wel een goede isolatie heeft. Dit kan wel 1.600 euro per jaar schelen. Het rendement is veel hoger dan wanneer je geld op een spaarrekening staat, dus de investering is het waard. Stel je hebt een tussenwoning. Isoleer je de spouwmuren, dan kost dit eenmalig zo’n 800 euro. Per jaar levert je dit 200 euro op qua besparing. Woon je in een hoekwoning of een twee-onder-een-kap, dan is de investering hoger wanneer je de muren laat isoleren; namelijk ruim 2.000 euro. Je verdient er jaarlijks wel ruim 500 euro mee terug. Voor een vrijstaande woning geldt dat het ruim 3.000 euro kost om de spouwmuren te isoleren. De besparing komt uit op 800 euro per jaar.

De vloeren isoleren

Je kunt vloeren op diverse manieren isoleren. Keramische tegels of een natuurstenen vloer zijn vaak het meest duurzaam. Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verwarming van een ruimte. En een verwarmingssysteem met een lage temperatuurverwarming is energiezuinig. De temperatuur wordt dan niet hoger dan 55 graden. Om een gelijkmatige temperatuur te krijgen in de woning, moet het verwarmingssysteem wel een groot oppervlak bestrijken. Afhankelijk van het type woning, variërend van een tussenwoning tot een vrijstaande woning, betaal je voor vloerisolatie tussen de 1.400 en 2.800 euro. De besparing komt jaarlijks uit tussen de 160 en 320 euro.

Andere duurzame maatregelen

Naast een goede wand- en vloerisolatie, zijn er andere mogelijkheden om het huis energiezuinig te maken. Denk aan zonnepanelen op het dak, waarmee je zelf stroom opwekt. Zonnepanelen kosten gemiddeld 5.000 euro en leveren een jaarlijkse besparing van 500 tot 800 euro op, afhankelijk van het dakoppervlak en type woning. Een warmtepomp is een alternatieve manier om een woning te verwarmen. De investering komt gemiddeld uit op zo’n 4.000 euro en de besparing varieert van 200 tot 300 euro per jaar. Door te kiezen voor dubbelglas kun je ook aardig besparen, namelijk zo’n 250 tot 350 euro per jaar. De eenmalige investering komt uit tussen de 3.000 en 5.000 euro.

Duurzaam in huis met een groene energieleverancier

Wanneer je jouw woning energiezuinig hebt gemaakt, dan hoort hier natuurlijk ook een groene energieleverancier bij. Nederland telt een flink aantal energiebedrijven die groene stroom leveren en die zet je makkelijk op een rijtje via een energievergelijker. Goed nieuws; groene energie is tegenwoordig nauwelijks nog duurder dan fossiele brandstoffen.

Op zoek naar de beste vloertegels?

Wil jij jouw woning verduurzamen en ben je op zoek naar vloertegels voor in de woon- of badkamer? Bij ons vind je praktische informatie over vloertegels en kun je direct advies inwinnen of een bestelling plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8,4 166