Picture
     

Wandtegels

Wat zijn keramische tegels?

Keramische tegels worden gemaakt van een mengsel van klei, zand, smeltmiddelen en eventueel kleurstoffen. Deze grondstoffen worden gemalen, gemengd en samengeperst in de benodigde dikte en afmeting. Hierna volgt een droogproces en daarna worden ze gebakken in een ovenstraat met een temperatuur van 1.000-1.250 graden. Bij geglazuurde tegels wordt voor het bakken de glazuurlaag aangebracht. Er zijn veel soorten keramische tegels, zoals geglazuurde en ongeglazuurde tegels.

Wat is het verschil tussen wand- en vloertegels?

Vloertegels zijn sterker en vaak ook dikker dan wandtegels. De basis (biscuitlaag) van een wandtegel wordt van een andere kleisoort gemaakt en is minder sterk. Bij geglazuurde tegels is het glazuur van een vloertegel ook harder dan van een wandtegel. Dit is natuurlijk belangrijk omdat een vloertegel een hogere slijtvastheid moet hebben dan een wandtegel.

Wat is het verschil tussen geglazuurde en ongeglazuurde tegels?

Geglazuurde tegels worden ook wel ‘verglaasde’ tegels genoemd. Geglazuurde tegels hebben op de biscuitlaag (basis van een tegel) een toplaag van glazuur. Als je een tegel van de zijkant bekijkt is dit duidelijk zichtbaar, 2 lagen, onderkant de biscuitlaag met daarop de glazuurlaag. Door dit glazuur wordt de tegel meer gehard en waterbestendig. Het type glazuur bepaald de eigenschap van de tegel. Het ene type is harder of slijtvaster dan de andere. De glazuurlaag kan gemaakt worden in alle kleuren, glans of mat en met verschillende designs/patronen. Ongeglazuurde tegels (‘onverglaasde‘ tegels) hebben dus geen glazuurlaag. De tegels hebben een natuurlijke uitstraling, meestal zonder patroon. De ongeglazuurde tegel kan compact zijn of poreus. Hoe hoger de vochtopname, hoe poreuzer de tegel is.

Wat zijn geglazuurde tegels?

Geglazuurde tegels hebben op de biscuitlaag (basis van een tegel) een toplaag van glazuur. Als je een tegel van de zijkant bekijkt is dit duidelijk zichtbaar, 2 lagen, onderkant de biscuitlaag met daarop de glazuurlaag. Door dit glazuur wordt de tegel meer gehard en waterbestendig. Het type glazuur bepaald de eigenschap van de tegel. Het ene type is harder of slijtvaster dan de andere. De glazuurlaag kan gemaakt worden in alle kleuren, glans of mat en met verschillende designs/patronen.

Wat zijn slijtgroepen?

De indeling in slijtgroepen geldt met name voor geglazuurde tegels. 1/2. Slijtgevoelig. Alleen geschikt voor wanden. 3. Rustig gebruik. Ideaal voor badkamer, toilet e.d. 4. Normaal gebruik binnen. Ideaal voor woonkamer, keuken, hal, e.d. Vanaf dat er porcellanato werd geproduceerd is hier een slijtgroep bijgekomen: 5. (Geglazuurd porcellanato)) Intensiever gebruik. Breed toepasbaar. 5. (Porcellanato) voor zeer intensief, breed gebruik. Deze tegels zijn ook vorstbestendig Bij het zoeken naar een geschikt vloertegel voor een bepaalde ruimte is het dus belangrijk om u te laten adviseren in de keuze binnen de slijtklasse die u zoekt.

Kunnen wandtegels ook op de vloer?

Nee, wandtegels zijn minder sterk en hebben een onvoldoende harde glazuurlaag, waardoor in het gebruik de kans bestaat dat de tegels breken en/of dat er slijtplekken ontstaan.

Kunnen vloertegels ook tegen de wand?

Vloertegels kunnen goed op de wand verwerkt worden. Hiervoor is vaak wel een duurzamere lijm nodig en ook het verwerken van vloertegels op de wand is duurder dan wandtegels. Indien wand- en vloertegels in één vlak verwerkt moeten worden moet er op gelet worden dat de wand- en vloertegels dezelfde dikte hebben.

Wat zijn gerectificeerde tegels?

Bij gerectificeerde tegels worden de zijkanten van de tegels na het bakproces exact haaks geslepen. Doordat dit zeer nauwkeurig wordt uitgevoerd hebben alle tegels, volgens certificeringsnormen exact dezelfde maat. Dat houdt ook een nadeel in; er worden voor deze tegels namelijk zeer hoge eisen gesteld aan de vlakheid van de ondergrond.

Wat zijn gekalibreerde tegels?

Kalibreren wordt vaak verward met rectificeren. Kalibreren betekent dat tegels op gelijke dikte worden gezaagd. Dit is eigenlijk alleen van toepassing bij natuursteen.

Waar maak ik tegels mee schoon?

Tegels kunt u het best schoonmaken met materialen van Moeller Stone Care. Klik op de deze link voor meer informatie.  

Wat is een cementsluier en wanneer en hoe verwijder je dit?

Cementsluier ontstaat wanneer de tegels zijn gevoegd. Op de tegels blijft een laag over van voegsel en dit wordt cementsluier genoemd. Dit kunt u verwijderen met R159 van Moeller Stone Care. Zorg ervoor dat u niet direct na het invoegen van de tegels met R159 gaat beginnen!  

Wat maakt makkelijker schoon: matte of glanzende wandtegels?

Beide tegels zijn even makkelijk schoon te houden. De schoonste tegels houdt u door na het gebruiken van de doucheruimte deze droog te maken.

Hoe onderhoud je tegels in de badkamer omdat het toch een vochtige ruimte is?

U kunt na het gebruiken van de doucheruimte deze droog maken zodat tegels en (kit) voegen het minste vuil opnemen. Verder zou u Moeller Stone Care R158 Badkamer- en  doucheruimtereiniger kunnen gebruiken voor het reinigen en onderhouden van de badkamer.

Welk onderhoudsmiddel is het beste voor keramische tegels?

Dit ligt er aan wat voor keramische tegels het zijn. Verglaasde of onverglaasde tegels? Deze zijn het beste te onderhouden met de materialen van Moeller Stone Care, verkrijgbaar bij Lingen Keramiek.

Wanneer is een wand- of vloertegel goed te verwerken?

De ondergrond waarop betegeld wordt, dient voldoende vormstabiel, druk- en trekvast, duurzaam droog en vrij van vuil, scheidingsmiddelen en scheuren te zijn. Het (rest)vochtpercentage van de ondergrond is sterk van invloed op de kwaliteit en de levensduur van zowel de verlijming als de voegen. Een te hoog vochtpercentage kan leiden tot een zwakke verlijming, met loslaten van de tegels tot gevolg en het verkleuren of uitbloeien van de voegen. Daarnaast is de omgevingstemperatuur belangrijk en dat de juiste verwerkingsmaterialen worden gebruikt.

Welke lijm is geschikt voor wandtegels?

Zowel pasta- als poederlijm is geschikt om wandtegels te verwerken, hierbij is wel de ruimte ( binnen of buitenshuis ), ondergrond en het formaat van belang.

Wat is strokend verwerken van wand- en vloertegels?

Bij strokend tegelwerk lopen de voeglijnen van de wandtegels door in de voeglijnen van de vloertegels.


8,4 166